hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lassabban nőtt

Április végére a Magyar Államkincstár adatai szerint 84,6 milliárd forintra duzzadt (ebből 48,3 milliárd hatvan napon túli) a kórházak adóssága kamatok nélkül – írja a Napi Gazdaság.

Az átlagos, havi 3-5 milliárdos növekedéssel szemben március végéről áprilisra csupán 1,7 milliárddal nőtt tartozás, részben annak köszönhetően, hogy a gyógyító megelőző ellátásban részt vevő egyetemek közül a legnagyobb adósoknál az adatok szerint jelentősen csökkent az állomány. Az oktatási intézményeken kívül más nemigen büszkélkedhet hasonló nagyságrendű, vagy arányú adósságcsökkenéssel, ami arra utal, hogy nem a kórházak gazdálkodása vált egyszeriben hatékonyabbá, hanem az egyetemi működést biztosító forrásokat csoportosíthatták át valamiféleképpen – véli a lap.

A tartozásaikat növelők között élen járt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet, ahol 452 millióval gyarapodott az állomány egyetlen hónap alatt és ezzel elérte a 2,3 milliárd forintot, a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet, ahol 367 millió forint volt az egy havi növekmény és ezzel 1,1 milliárdra emelkedett a tartozás, valamint a Péterfy Sándor utcai kórház, amelyben 246 millióval 4,2 milliárdra gyarapodott a ki nem fizetett számlák összege – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink