hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Lázár: Jövőre már építeni akarjuk a szuperkórházat

Gyorsan átsiklott Lázár János a mai Kormányinfón az egészségügyet érintő kérdéseken, így az sem derült ki, miként döntött a stratégiai kabinet Ónodi-Szűcs Zoltán kancelláriákról szóló előterjesztéséről; a budapesti szuperkórházak ügye viszont a kormány elé került, mert jövőre már építkezni akarnak.

Nagyvonalú támogatást biztosít a kormány a Semmelweis 21 fejlesztési projekthez, amelynek célja, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb orvosegyeteme közé kerülhessen – jelentette be szokásos heti sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fejlesztési program folyamatosan napirenden van, és októberben elfogadja azt a kormány. Ugyancsak az október 5-ei kormányülésen jelölik ki az új sportegészségügyi intézet helyét.

A kormány meghallgatta az Emmi beszámolóját és javaslatait arról, hogy hol épülhetnének fel a budai szuperkórházak. A dél-budai centrum helyét – amely valahol Kelenföldön lesz – rövid időn belül ki kell jelölnie a kabinetnek, hiszen jövőre már el kell kezdeni az építkezést. Ugyancsak a kormánynak kell döntenie arról, hogy az észak-budai szuperkórház hol épülhet meg.

Mindez arra is utalhat, hogy a kormány respektálta az egészségügyért felelős államtitkárságnak azt az álláspontját, hogy az észak-budai központ kijelölt helye, amelyet eredetileg a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb bázisán akartak létrehozni, közlekedési szempontokból nem felel meg a multiszakmás központnak.

Az új kelenföldi kórház pontos helyének kijelölését egyébként legutóbb a XVIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián sürgette az Egészséges Budapestért program miniszteri biztosa, Cserháti Péter, aki a múlt heti rendezvényen arról beszélt, hogy „életében először” számolhatott be a kormány előtt az Emmi fővárosi átalakítási terveiről. A balatonfüredi konferencián azt is mondta, ha záros határidőn belül nem jelölik ki a dél-budai centrum helyét, „Buda lemarad”.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink