hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lehet még rosszabb is

A mainál is hosszabb, kezelhetetlen várólisták alakulnak ki a daganatos betegek diagnosztikájában, ha a kormány május 6-án elfogadja a beutalást szabályozó rendeletet – írja a Népszava.

Az orvosok és betegszervezetek üdvözlik a kormányzati tervet, hogy 14 napon belül minden daganatgyanús beteget ki kell vizsgálni, de arra is figyelmeztetnek: nincs elég szakember és jól felszerelt hely a sebészeti, onkológiai vagy sugárterápiás kezelések elvégéséhez, az új beutalási rendszer pedig a korrupció melegágya lehet.

A lap több képalkotó diagnosztikai berendezést üzemeltető cég vezetőjét is reagáltatta a hírre. Az egyik miskolci székhelyű vállalkozás ügyvezetője arra emlékeztetett, eddig is fogadtak betegeket a szakorvosok sürgősségi kérésére. Egy fővárosi diagnosztikai cég igazgatója ehhez hozzátette, most is fenntartják a kapacitás 30 százalékát, hogy azonnal fogadni tudják a sürgős diagnózist igénylő, többnyire daganatgyanús eseteket. A "korrupció melegágya" lesz az új rendszer - mondta az egyik vezető, aki szerint a kormányzati tervek megvalósulása nem csökkenti, éppen hogy növeli majd a várólistákat, ráadásul aki "eddig szerencsétlen volt, az most is az marad", mert az erőszakosabb, netán pénzesebb betegek kiharcolják maguknak, hogy a sor élére kerülhessenek – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink