hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Lélegeztetőgépen marad az egészségügy

A jövő évi költségvetés egészségügyre vonatkozó fejezete ugyan nem kapcsolja le a lélegeztetőgépről az ágazatot, de annak bajait sem orvosolja - írja a Népszava.

A lap úgy fogalmaz: "Becsapta a választóit Orbán Viktor, amikor a választási kampányban az egészségügy húzóágazatként kezelését ígérte. Szakértők szerint ugyanis a Fidesz-kormány által előkészített jövő évi költségvetés egészségügyre vonatkozó fejezete ugyan nem kapcsolja le a lélegeztetőgépről az ágazatot, de annak bajait sem orvosolja. A hírek szerint a kabinet döntésével szemben fellépő Szócska Miklós államtitkárt kiáltják ki bűnbaknak, várhatóan az év végén távoznia kell."

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint nem hagy lehetőséget az átfogó rendszer-átalakításokra a jövő évi költségvetés. Holott a választási kampányban még azt tervezgették a fideszes szakpolitikusok; négy év alatt a GDP 1 százalékával növelik az egészségügyre fordítható kiadásokat. Mostanra azonban minderre legfeljebb 3 év maradhatna, hiszen jövőre még az infláció mértékével sem növelik az ágazatra fordítható pénzeket. 

Más érdekvédők után az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége nemzeti konzultációt sürgetett, mivel szerintük a kormányprogram nem megmenti az egészségügyet, hanem újratermeli a kórházak adósságait, az alapellátás kiürülését pedig felgyorsíthatja. Nyílt levelükben azt kérték, hogy a költségvetési törvénytervezetben az orvosok is kerüljenek abba a sorba, amelyben a bruttó 360 ezer forintos garantált havi bérű bírák, ügyészek és a jogsegélyszolgálatok szerepelnek. "Nem kérünk többet, mint szakképzettségünk és tudásunk, felelősségünk legalább azonos elbírálását" - írták, hozzátéve: "nincs újabb négy évünk a várakozásra".

A költségvetés keretszámai nem teszik ugyan lehetővé az érdemi rendszer-átalakítást az egészségügyben, de az ellátási folyamatokon, a szolgáltatók érdekeltségi rendszerén a jelenlegi források és finanszírozási rendszer adta körülmények között is van lehetősége a kormánynak - mondta a lapnak Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász szerint a források szűkössége ellenére is elindíthat a kormányzat különböző változtatásokat a jövő évben, de azok a kórházi szektorban legfeljebb szervezeti szintűek lesznek, az ellátás minőségén, a szolgáltatók fenntarthatóságán sokat egyelőre nem javítanak.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés