hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Levelet kapott Zombor Gábor

Elbocsátásokra és a drága import termékek támogatott forgalmazásának megszüntetésére kényszerülhetnek a gyógyeszköz-gyártók, ha a kormány nem tesz mielőbbi lépéseket az ágazatban a tartósan gyenge forint ellentételezésére. Az árfolyamesésből fakadó drágulást a kórházak sem tudják kigazdálkodni, írja a VG.

Levélben fordult Zombor Gábor egészségügyi államtitkárhoz négy gyógyászati segédeszköz-forgalmazó cég, kormányzati intézkedést sürgetve a tartósan gyenge forint hatásainak ellentételezésére. Azt kérik, hogy a kormány tegye lehetővé számukra, hogy szeptember 1-től minden támogatott gyógyászati segédeszköz esetében érvényesíthessék a jogszabályban szereplő 5 százalékos áreltérést, vagyis áremelést. Ez a gyakorlatban a betegek térítési díjának növekedését jelentené, a támogatás alapját képező ár, vagyis az, amelyet a tb elfogad, 2003 óta nem emelhetik a gyógyeszköz gyártói és forgalmazói. Akkor 245 forint/euró árfolyamon rögzítették az árakat, írja a lap.

A cégek ezért a Zombor Gábornak írt levelükben úgy fogalmaznak: ha nem kapnak segítséget, „első lépésként kénytelenek lesznek drasztikus költségcsökkentést végrehajtani, ami elsősorban létszámleépítést jelenthet, a továbbiakban pedig rákényszerülhetnek egyes termékeik delistázására. Ez már középtávon is az ellátás romlását okozhatja, és így a betegellátást veszélyeztetheti”.

A kórházak még nem érzik meg a gyenge forintot, de miután tartósan kedvezőtlen az árfolyam, egészen biztos, hogy a következő közbeszerzéseknél már emelkedni fognak az árak – mondta a lapnak az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, Molnár Attila.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink