hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Lézerrel mentették meg az ikreket

Egy még júniusban végzett – az országban egyedülálló  – pécsi műtétről ír a BAMA, abból az akalomból, hogy a napokban megszületett a beavatkozással megmentett ikerpár.

– Az iker-iker transzfúziós szindróma az egypetéjű ikerterhességek körülbelül tíz százalékánál fordul elő – idézik dr. Molnár Gábort, a műtétet elvégző orvost. – Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el, emiatt egyik kicsi, a másik túl nagy lesz. A magzatok kilencven százaléka még a méhen belül meghal, amelyik megszületik, azoknál súlyos rendellenességekkel számolhatunk.

A pécsi klinikának egy pályázatnak, valamint a külföldi hallgatók adományainak köszönhetően sikerült olyan műszereket beszereznie, amelyekkel elvégezhető a műtét – ennek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket. A klinika két szülésze, Molnár Gábor és Vizer Miklós korábban Hamburgban tanulta meg a technikát.

– Az első műtétünk nem sikerült, de a második már igen – meséli a műtét előzményeit Molnár Gábor a lapnak. – Debrecenből érkezett hozzánk egy kismama. Elmondtuk neki, hogy nagy rutinunk még nincsen ebben, de bízunk magunkban. Ő pedig bízott bennünk – olvasható a bama.hu-n.

(forrás: BAMA)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés