hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Makacsul ellenáll a lépfene

Több szarvasmarha is elhullott lépfenében az elmúlt hetekben a Tiszafüredhez közeli tanyákon, az állatok egy részének már másodszor adtak vakcinát – írja az MTI.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos, Péter István közölte: július 22-én egy már beoltott szarvasmarha pusztult el a tiszafüredi Kisvillongó tanyán. Egy nappal később az intézeti vizsgálat megerősítette a lépfene tényét, ezért az ottani állatállományt - 256 szarvasmarhát, 12 kecskét, 3 lovat és 8 kutyát - ismét beoltották.

A tiszafüredi Jordán tanyán lévő állatok közül július 8. és 23. között 16 hullott el, és 14 esetben a vizsgálat lépfenét mutatott ki. Július 23., a második oltás után 7 állat pusztult el, egy állat esetében állapítottak meg lépfenét.

Péter István jelezte: továbbra is megfigyelés alatt van egy 256 szarvasmarhából és egy 200 húsmarhából álló állomány, valamint a City-Farm Kft. 71 állata. Egy negyedik állománynak, 160 állatnak a helyi zárlatát és megfigyelési kötelezettségét, valamint legeltetési tilalmát szerdán feloldották.

A megyei főállatorvos közölte azt is, hogy a Hortobágyon továbbra is vannak olyan területek, ahol tilos az állatok legeltetése, ezekről a helyekről térképes tájékoztatást kaptak a gazdák.

A lépfenefertőzést július 2-án állapították meg a City-Farm Kft. állatállományában bekövetkezett elhullások után. Az állatok korábban pusztultak el, de a tulajdonos csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítette a hatósági állatorvost. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több kényszervágott állat ellenőrizetlen húsából kaptak a helyi főzőkonyhák is. Lépfenefertőzés gyanújával nyolc, az állatok közelében lévő ember került kórházba – azóta újabb emberi megbetegedés nem tötént.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink