hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Már az otthonápolásban is van várólista

Legalább háromszor annyi betegnek lenne igénye otthoni rehabilitációs szakápolásra, mint amennyire a finanszírozás lehetőséget biztosít – írja  a Világgazdaság.

Nemcsak humánusabb, de a kórházi ellátásnál olcsóbb is az otthonápolás, amely 1996 óta működik Magyarországon. A szolgáltatás keretében, amely nem keverendő össze a házi segítségnyújtással, a tb-támogatással, a saját otthonukban kaphatnak utókezelést mindazok, akik járóképtelenek, ezért nem tudnak például kötözésre, infúzióra, gyógytornára a szakrendelőbe vagy a kórházba bejárni  – magyarázza a lap.

Az otthonápolási szolgálatok mostanra az ország gyakorlatilag száz százalékát lefedik, számuk a kezdeti tízről két év alatt több mint háromszázra nőtt, és az évek során nagyjából e körül állapodott meg. Az ellátott betegek száma ugyancsak stabilizálódott az eltelt évek alatt: az OEP-től kapott tájékoztatás szerint évente átlagosan ötvenezer körül alakult.

Az igény azonban ennek a sokszorosa – mondta a Világgazdaságnak a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) elnöke. Banai Jolán tájékoztatása szerint az azonnali ápolásra szorulókat ugyan késedelem nélkül el tudják látni, azok közül azonban, akik például stroke-ot követően gyógytornára, logopédusra szorulnak, legalább háromszor annyian vannak „várólistán” jelenleg, mint ahány beteghez az igény bejelentését követően azonnal ki tudnak menni – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés