hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Már olvashatják! Benyújtotta a kormány az alapellátási törvényt a parlamentnek

A szakvizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozása, a praxisvásárlás megkönnyítése és a kollegiális szakmai vezető kinevezése is szerepel a parlamentnek benyújtott egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatban, amely kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.

A javaslat rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Új elem a szabályozásban, hogy az önkormányzatnak az alapellátás megszervezése során figyelembe kell vennie, hogy az adott alapellátást nyújtó dolgozó tevékenységét milyen jogviszonyban kívánja ellátni. Az együttműködés erősítése érdekében a javaslat azt is előírja, hogy a jogviszony megváltoztatásáról szóló döntés meghozatala során az önkormányzatnak ki kell kérnie az orvos, védőnő véleményét is.

A dokumentum előírja az úgynevezett "kollegiális szakmai vezető háziorvos" intézményének újbóli bevezetését, a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás nyújtásának egységessége, szakmai felügyeletének hatékonyabb biztosítása érdekében. A kollegiális szakmai vezető háziorvosok járási, illetve országos szinten működnének, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az alapellátásért felelős országos módszertani intézet keretein belül végezné tevékenységét.

A javaslat kitér a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokra is. Az 1200 fő feletti, tek nélküli felnőtt háziorvosi körzetben és a 600 fő feletti tek nélküli házi gyermekorvosi körzetben ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kiegészítő díjazásra jogosultak, valamint - jogszabályban meghatározott módon - ugyanolyan kedvezményekre és pályázati lehetőségekre jogosultak, mint a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kollégáik - olvasható a javaslatban.

A törvényjavaslat lehetőséget biztosít a jövőben arra, hogy ha a háziorvos a háziorvostan-szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, az egészségbiztosítóval arra is szerződést kössön, így finanszírozást is kapna érte.

A praxisjog adásvételének megkönnyítése érdekében a módosítás tartalmazza, hogy a finanszírozás keretében kapott összeg a praxisjog megszerzésére is felhasználható. Szintén a praxisjog könnyebb megszerzése érdekében a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

Az egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy kedvezményekkel ösztönözze az állam általi szűrővizsgálatokon történő részvételt. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosítása ezzel összhangban előírja, hogy amennyiben a biztosított - igazoltan - részt vesz nem kötelező, az állam által szervezett szűrővizsgálatokon, elsőbbséget élvezzen a várólistához, előjegyzési listához kötött, a szűréssel érintett, abból eredő szolgáltatások igénybevétele esetén.

A javaslat módosítaná az egészségügyről szóló törvényt azzal, hogy a települési önkormányzatoknak gondoskodniuk kell települési egészségterv kidolgozásáról és annak megvalósításáról. A részletszabályokat miniszteri rendelet határozná meg, a megfelelő felkészülés érdekében a rendelkezés 2016. január 1-jén lépne hatályba.

A háziorvosoknál a helyi iparűzési adó megfizetése alóli mentesség lehetősége több fórumon is szóba került, azonban ezt a lehetőséget nem az egészségügyi alapellátási törvényben kívánja a kormány rendezni.

A javaslat teljes szövege itt tölthető le.

(forrás: MTI, Parlament)
hirdetés

Könyveink