hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Nőhet a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési támogatása

Változhatnak a mozgáskorlátozottak parkolókártyái, és a valóban rászorulók támogatása a cél - mondta Soltész Miklós államtitkár egy a fogyatékosok és a mozgáskorlátozottakat érintő egészségügyi, oktatási és szociális ellátási változásokról szóló konferencián.

Általában a család megsegítése tartozik a kormány döntései között a legalapvetőbb szempontok közé - jelentette ki Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Akadálymentes család címmel Budapesten megtartott konferenciát megnyitva.

Az államtitkár elmondta, a nemzeti szociálpolitikai koncepciónak hangsúlyos eleme, hogy a valódi rászorultság” elve érvényesüljön, például az időseket gondozó bentlakásos intézményekben ténylegesen olyanok lakjanak, akik segítségre szorulnak.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által szervezett konferencián elmondta, hogy a mozgássérültek gépjárműszerzési támogatásának átalakítását tervezik. A 15 éve változatlan összegű, autónként 300 ezer forintos támogatást úgy kívánják megváltoztatni, hogy új autó vásárlásához is felhasználható legyen és a támogatás összege is növekedjen. Mivel a változások még 2011 második félévében életbe léphetnek, jelenleg nem adnak ki 300 ezer forintos támogatásokat.

Az új autók vásárlásának támogatásával a cél az, hogy 3-5 évre kiszámíthatóan működő autó kerüljön a családba”. Használt autó esetében a támogatást a jelenlegi összeg legalább kétszeresére szeretnék emelni, úgy, hogy meghatároznák, legfeljebb hány éves gépjárművet lehet belőle vásárolni. Mindezekben a MEOSZ együttműködésére nagyobb mértékben fogunk támaszkodni” - tette hozzá.

A mozgássérültek után járó parkolókártya esetében szintén a tényleges rászorultságot hangsúlyozta Soltész Miklós, aki szerint valószínűleg két kártyás rendszert fognak bevezetni, hogy a mozgássérült-kártyákért ne érje meg feltörni az autókat. Az autóban lévő kártya így csak jelzés lenne, míg a teljes érvényességhez szükséges kártya mindig a tulajdonosnál lenne.

Az épületek, közterületek akadálymentesítéséről szólva elmondta, hogy az európai uniós vagy hazai forrásokból megvalósult fejlesztések sokszor feleslegesen pazarlóak voltak, ezért nem jutottak el mindenhová”. Ezért szükséges lesz az akadálymentesítésekre adott határidők kitolására. Mint mondta, az akadálymentesítésben is számít a MEOSZ-ra és helyi szervezetei közreműködésére.

Czeglédiné Kovács Ágnes, a MEOSZ elnökségi tagja kiemelte, mivel az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban várhatóak jogszabály-változások, ezért ebben az időszakban érdemes egyeztetni a szakma és a szaktárcák között”.

Hangsúlyozta, hogy a konferenciával és az azon elmondott előadásával is megpróbálják felhívni arra a figyelmet, hogy építő jellegű javaslatokat dolgoztak ki mind a három területen. Javasolják az egészségügyben a fogyatékosság minél korábbi kiszűrést. A sérülésből eredő hátrányok eddiginél hatékonyabb csökkentése érdekében a születés utáni rendszeres és kötelező szűrővizsgálatokra lenne szükség.

Indokoltnak tartják speciális családsegítő központok létrehozását, valamint a fogyatékosok és mozgáskorlátozottak foglalkoztathatósága érdekében a befogadó”, vagyis olyan oktatást javasolnak, ahol mindenki ismeri a különbözőségek kezelésének módját.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés