hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Még ígérni sem sikerült elég nagyot

A kórházigazgatóknak az intézmények február végéig fennálló tartozásállományának kifizetését ígérték a múlt heti kormányülés után, kivétel a Honvéd Kórház és az egyetemi klinikák – értesült a MedicalOnline.

Folyamatban vannak a tárgyalások, néhány hónapon belül rendezzük az intézmények adósságait – mondta kérdésre válaszolva egy csütörtöki sajtótájékoztatón Mészáros János, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke. Ezzel szinte egy időben jelent meg az a közlemény, amelyben az Egészségügyért Felelős Államtitkárság arról tájékoztatott, hogy Balog Zoltán erőforrás miniszternek Varga Mihállyal, a nemzetgazdasági tárca vezetőjével közösen kell kidolgoznia annak a kormányhatározatnak a szövegét, amely alapján Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár megkezdheti a tárgyalásokat a kórházakkal és a beszállítókkal a konszolidációról. Érdekesség, hogy a bejelentés egy nappal azután történt, hogy az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) levélben fordult a miniszterelnökhöz, kérve, hogy tegyen lépéseket a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezésére. Az államtitkárság közleményében foglaltak némileg ellentmondanak a kabinetfőnök alig három héttel ezelőtti kijelentésének, amikor is egy konferencián az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a fekvőbeteg-intézmények lejárt szállítói tartozásáról az Állami Egészségügyi Ellátó Központ(ÁEEK) kezdi meg az egyeztetéseket.

A MedicalOnline több intézményvezetőt is megkeresett, akik egybehangzóan arról tájékoztattak, hogy a múlt heti kormányülést követően olyan ígéretet kaptak, amely szerint a teljes, február végéig fennálló, mintegy 72-74 milliárd forintos adósságállomány kifizetésre kerül. A Magyar Kórházszövetség adatai szerint egyébként a tél utolsó hónapjára 72,6 milliárd forintra duzzadt az intézmények lejárt határidejű tartozásállománya.

Ha Zombor Gábor államtitkár szükségesnek tartja, a kórházak adósságának rendezésére továbbra is rendelkezésre áll az a 60 milliárd forint, amit korábban elkülönítettek – fogalmazott a múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, miközben valamennyi, ágazati szakmai szervezet azóta jelzi, hogy ez az összeg nem lesz elegendő az április 1-re tervezett konszolidációra, mióta az bekerült a költségvetésbe. Ráadásul ebből az összegből nem csak kórházi, hanem a teljes közellátói intézményhálózat adósságát szeretnék kifizetni. Egyébként Zombor Gábor sokáig cáfolt minden, az államtitkárság terveinek esetleges felpuhulására utaló hírt, és kitartott amellett, hogy koncepciója márciusban a kormány elé kerül, és az ÁEEK április elsején átveszi a kórházak adósságát. Mára mindez csupán terv maradt.

hirdetés

Könyveink