hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megbénítaná az egészségügyet, ha betartanák a szabályokat

A Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (KARD) Egyesület szombati egészségügyi fórumán felszólalók szerint még tart a hazai gyógyítás zuhanórepülése – számol be a Népszava.

A kérdésre, hogy csúszhat-e a mostaninál még mélyebbre az egészségügy, a megjelentek többsége igennel felelt – idézi fel a lap.

Pusztai Erzsébet, az ágazat egykori államtitkára szerint azért romlik a helyzet, mert a kórházak államosításának eredményeként most egy kézben van az intézmények működtetése és ellenőrzése, a tömegesen termelődő új jogszabályok érthetetlenek, a dolgozók pedig „felélik önmagukat”, egyre fáradtabbak és kiégettebbek. Egy másik korábbi államtitkár, Kincses Gyula arról beszélt, mennyire fontos, hogy Sándor Mária akciói a közbeszédbe emelték az egészségügy bajait, bár a lakosság ma még beletörődni látszik abba, hogy minden százból 38 forintot zsebből tesz bele a gyógyulásához szükséges forrásokba. A megszólított nővér ismét arra figyelmeztetett, hogy nem lehet a magyar betegek gyógyulását az egészségügyi dolgozók kitartására és jóindulatára alapozni. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet korábbi elnöke (aki most egy új, a szakdolgozókat, a technikai és gazdasági munkatársaikat tömörítő szakszervezet megalakításán dolgozik) szerint a kórházigazgatóknak is szakítaniuk kell azzal a gyakorlattal, hogy a politikának és nem a társadalomnak akarnak megfelelni, mert alkalmazottaik kreativitása már nem sokáig lesz képes elfedni a bajokat.

A kerekasztal egyik résztvevője, Komáromi Zoltán azt fejtette ki, hogy a kormány tétlenkedésére már csak egy választ lehet adni: sztrájkot kell szervezni az egészségügyben. Az Együtt szakpolitikusa, maga is gyakorló háziorvos az év végi ünnepek idejére emlékeztetett, amikor napokig csak ügyeletet láttak el az orvosok és nővérek, mégis működött az ellátás. Szerinte tehát a betegek sérelme nélkül meg lehetne szervezni egy akár napokig tartó munkabeszüntetést is. Ugyanilyen erős eszköz lenne és megbénítaná a rendszert az is, ha egyszerűen betartanának minden szabályt a dolgozók: csak annyi ügyeletet vállalnának, amennyit lehet, annyi időt szánnának egy betegre, amennyi az előírás, pontosan és időben dokumentálnák az elvégzett munkát. Lassan csak ezek az erős eszközök maradnak az ágazat dolgozóinak kezében, mert a munkahelyek folyamatosan trükköznek a kifizetésekkel, a legtöbb kórházban nem engedik rögzíteni az összes ledolgozott munkaórát, mert akkor kiderülne, mennyire elviselhetetlen a dolgozók terhelése, így viszont az ápolók a nekik járó pótlékoknak csak egy részét kapják meg – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink