hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A DASH diéta nem csak magas vérnyomás esetén hasznos

Megfelelő étrenddel a tizenéves lányok sem híznak

A gyermekkori elhízás világszerte mind nagyobb gond, a tizenéves lányok pedig különösen veszélyeztetett csoportot képeznek.

Ahol lehetséges, a patikaszerek használata nélküli gyógykezelést a betegek és az orvosok egyaránt előnyben részesítik. A múlt század kilencvenes éveiben, a szívgyógyász társaságok vezető szakértői a magas vérnyomás gyógyszermentes kezelésére kidolgozták a teljes címéből eredő betűszóval DASH-nek nevezett diétát, amely világszerte sikert aratott.

Az először öt amerikai központban bevezetett étrend hamar bizonyította, hogy ha a vérnyomás csak mérsékelten emelkedett, már két hét alatt mérhetően hatékony, és igen magas vérnyomásértékek esetén is jól javítja a gyógyszerek hatását. A későbbiekben az is kiderült, hogy a vérzsírok szintjét ugyancsak kedvezően befolyásolja a DASH, az elhízás pedig csökken.

Jonathan P.B. Berz és munkatársai felfigyeltek arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek körében az étrend sokfelé elterjedt, de gyermekkorban nem nagyon foglalkoztak vele.

Az Egyesült Államok több részén tíz éven át folytatott orvosi megfigyelés keretében 2327 lányka növekedését és egészségének alakulását figyelték kilenc éves koruktól kezdve. A gyerekek a DASH szerint étkeztek: sok, csökkent zsírtartalmú tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget, halat és baromfit, teljes magvakat fogyasztottak. Az étrendet az egész családdal megbeszélték, és a teljes vizsgálatot évente megismételték. Az étrend elemeit pontozták, így értékelve a diéta betartásának mértékét.

A legmagasabb DASH pontszámú lányok fejlődése és testsúlya volt a legideálisabb: minden szempontból egészségesebbnek bizonyultak, mint azok, akiknél az étrend és az azzal együtt járó életvitel betartása nem volt annyira pontos. Az étrend szerint táplálkozó gyerekek nem híztak el, a kutatók pedig a módszer kiterjesztését javasolják lehetőleg minél több iskolában.

Az eredményeket az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine szakfolyóirat közölte.

A DASH diéta ajánlásai

ételcsoport adagok naponta példa jelentőség
teljes kiőrlésű gabonafélék 7-8 teljes búza kenyér, pita, gabonapelyhek, zabkása rost
zöldségek 4-5 paradicsom, bab, krumpli, répa, brokkoli, borsó, spenót, káposzta kálium, magnézium, rost
gyümölcsök 4-5 alma, banán, szőlő, narancs, dinnye, körte, barack kálium, magnézium, rost
alacsony zsírtartalmú/ zsírmentes tejtermékek 2-3 zsírszegény fölözött tej, zsírszegény joghurt, zsírmentes sajt kálcium, fehérje
húsfélék, szárnyasok és halak = < 6 vörös húsokból csak sovány, rántás kerülése, inkább hal és/vagy csirke fehérje, magnézium
Magvak, dió, hüvelyesek heti 4-5 mogyoró, mandula, dió, napraforgómag, bab, lencse kálium, magnézium, rost

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink