hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Meghatározó lehetőséghez érkezett a magyar gyógyszerésztársadalom

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a lehető legrövidebb időn belül helyreállítja a kamara köztestületi jellegét - áll a szervezet nyílt levelében.

"A kamarai törvény elfogadásával kiteljesedett az a regulációs folyamat, amely során meghatározó lehetőséghez érkezett a magyar gyógyszerésztársadalom." 

A gyógyszerészi kamara úgy véli, az elmúlt években a liberalizáció és a forráskivonás következtében a lakossági gyógyszerellátás helyzete kritikussá vált. Mint írják, a szervezet 2007 óta következetesen kiállt a betegérdekek elsődlegességének biztosítása, a gyógyszeralkalmazás biztonsága, a gyógyszerészi szolgáltatások minősége és a közösségi források hatékony felhasználása mellett. "A Kormány a liberalizáció évei után megkezdett regulációs lépéseinek első elemei a gyógyszerellátás újraszabályozását célozták. A Magyar Országgyűlés 2011. március 7-én este elfogadta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt, mely rehabilitálja az orvosi, a gyógyszerészi és a szakdolgozói hivatásrendek köztestületeit."

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a levélben úgy fogalmaz, "folytatva a reguláció szakmai irányítását és gyakorlati megvalósítását a kamarai szervezet vonatkozásában a lehető legrövidebb időn belül helyreállítja a kamara köztestületi jellegét, megerősíti szakmai önkormányzati és érdekképviseleti jogosítványait, beleértve az etikai normaalkotás jogát is, és biztosítja továbbra is, hogy a hivatás érdekei a közérdekkel összhangban kapjanak köztestületi képviseletet."

A szervezet végezetül megköszöni a Magyar Országgyűlésnek, Magyarország Kormányának, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért felelős Államtitkárságának és "mindazoknak, akik dolgoztak azért, hogy létrejöhessen a gyógyszerészi hivatás jelenére és jövőjére nézve meghatározó törvényi szabályozás!"

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink