hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mégis kapnak oltást újinfluenza ellen a legkisebbek

A krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és a várandós nők jogosultak idén az 1,3 millió adag ingyenes influenza elleni védőoltásra - tájékoztatta az InfoRádiót az országos tiszti főorvos tanácsadója.

Oroszi Beatrix elmondta: a korábbi információkkal ellentétben a hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekeket is beoltják az új vírus ellen is. Ezt korábban sem Cserháti Péter helyettes egészségügyi államtitkár sem pedig Huszár András nem tudta megerősíteni. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke néhány napja úgy nyilatkozott, az elmúlt hetekben nem kaptak tájékoztatást ez ügyben a szaktárcától, és a gyermekorvosoktól sem érkeztek erről visszajelzések.

A térítésmentes vakcinát azok kapják meg, akik a leginkább veszélyeztetettek, illetve azok is, akik megfertőzhetik ezt a csoportot - jelentette ki az az országos tiszti főorvos tanácsadója. Az egyik legfontosabb változás a korábbi, szezonális influenzára felkészüléshez képest, hogy idén, a három komponensű ingyenes védőoltásra a várandós nők is jogosultak, sőt, azok is, akik a terhességüket az influenzaszezonra tervezik - tette hozzá.

Oroszi Beatrix kifejtette: ebben a célcsoportban nincs benne az a húsz és harminc közötti korosztály, amelynek több tagja életét vesztette tavaly az új vírus miatt Magyarországon. Azonban tudott, hogy ez a korosztály a 2009-es világjárványt okozó H1N1 vírusra érzékeny fokozottan. Nekik továbbra is rendelkezésre áll a tavaly bevezetett Fluval P védőoltás, amelynek a szavatossági idejét meghosszabbították.

A hat hónapnál idősebb, de három évesnél fiatalabbaknak fenntartott ötezer adag speciális oltóanyag ugyanúgy, mint minden három komponensű oltás, tartalmazza az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott vírustörzsek elölt változatát, tehát az újinfluenza kórokozóját is - jegyezte meg a tanácsadó.

Az InfoRádió beszámolóját itt hallgathatja meg!

(forrás: InfoRádió, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés