hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Megjelent a kivizsgálás- és ellátásgyorsításról szóló rendelet

Megjelent a rendelet a várólista-rövidítéssel, illetve a rákgyanús esetek gyorsított kivizsgálásával kapcsolatos speciális elszámolási szabályokról a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A kormány 124/2015. (V. 26.) rendelete (az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról) könnyíti az egynapos sebészet finanszírozásának elszámolását (kivonja a teljesítményvolumen-korlát alól, megszünteti a térítés degresszivitását), speciális szabályokat határoz meg a várólista-rövidítő akciók keretében végzett ellátásokra, illetve rögzíti az onkológiai kivizsgálás „14 napos szabályát”.

Ez utóbbi esetében úgy fogalmaz: „A rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat köteles elvégezni (...) ha a vizsgálat alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedés igazolódik, akkor az (...) TVK-mentesen kerül elszámolásra.” Ha a vizsgálatot az OEP által meghatározott, nem a biztosított ellátására területileg kötelezett szolgáltató végzi el, akkor ez utóbbi számolhatja azt el az eredetileg ellátásra kötelezett szolgáltató TVK-jának terhére. Mint  a rendelet is megjegyzi, e szabály akkor alkalmazható, „ha a biztosított vonatkozásában a területileg ellátásra kötelezett szolgáltató egyértelműen megállapítható”.

A rendelet teljes szövege a Magyar Közlönnyel innen tölthető le.

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink