hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megjöttek a praxis-milliók, lehet pályázni!

Két pályázattal is segíti a háziorvosok letelepedését és praxisvásárlását az Országos Egészségbiztoítási Pénztár – a kiírások elérhetők az OEP honlapján.

2015-ben 500 millió forintot szán a kormányzat a letelepedés-ösztönzésreolvasható az OEP közleményében. Olyan orvosok pályázhatnak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak korábban legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kell haladni az 1000 (felnőtt és vegyes szolgálat esetében), illetve az 500 főt (gyermek szolgálat esetében). A pályázathoz többek között csatolni kell az illetékes önkormányzat támogató szándéknyilatkozatát is.

Az elnyerhető támogatási összegek a következők:

  • legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat esetén: 6.000.000,- Ft,
  • legalább 24 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat esetén: 7.000.000,- Ft,
  • legalább 36 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat esetén: 8.000.000,- Ft,
  • legalább 48 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat esetén: 9.000.000,- Ft,
  • legalább 60 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálatnál: 10.000.000,- Ft.

Az elnyert támogatási összeg szabad felhasználású: a háziorvos többek között vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is. (Részletes feltételek: itt)

Egy másik pályázatnak az a célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot vásárolnak. Ennek a fedezete 2015-ben összesen 250 millió Ft, az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint. A támogatási összeget ennél a pályázatnál csak a praxisjog megvásárlására lehet fordítani. A pályázat elbírálása során előnyt élveznek azok az orvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot. (Részletes feltételek: itt)

Az elnyert támogatás mindkét pályázat esetén nettó összeget jelent. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy legalább 4 évig az adott háziorvosi szolgálatban végzik orvosi tevékenységüket. Legkésőbb 2015. október 31-ig nyújthatók be a pályázatok az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

(forrás: OEP)

cimkék

hirdetés

Könyveink