hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mégsem jó a botox migrén ellen?

A ránctalanító botox injekciók, melyeket néhány országban a krónikus migrén kezelésére engedélyeztek, jelentéktelen hatással vannak a fejfájásra - állítják egy új tanulmány szerzői.

A botox ránctalanító hatását úgy éri el, hogy a Clostridium botulinum baktérium által termelt idegméreg (neurotoxin) bénítja azokat az izmokat az arcon, amelyek a ráncot okozzák.

Nagy-Britannia volt az első ország 2010 júliusában, amely engedélyezte a botox migrén elleni felhasználását, majd októberben az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA is engedélyezte a ránctalanító botox injekció alkalmazását krónikus migrénnél.

Alig találtak bizonyítékot a botox krónikus migrén elleni hatására

A botox injekciókat a krónikus migréntől szenvedő felnőtteknek adhatják a nyakon és a fejen, legfeljebb 39 ponton, 12 hetes gyakorisággal annak reményében, hogy megelőzik vele a későbbi fejfájásokat.

A brit Drug and Therapeutics Bulletin című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a klinikai kipróbálás során alig találtak bizonyítékot a botox alkalmazásának hasznára. A vizsgálatokba bevont önkéntesek 1-10 százaléka számolt be kényelmetlen vagy fájdalmas mellékhatásokról, köztük izomgörcsről, kiütésekről és viszketésről.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink