hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Megszüntetné az Egészségbiztosítási Felügyeletet Mikola

Az egészségügyi szakmai kamarai kötelező tagság visszaállítását, a patikaliberalizáció megállítását, valamint az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetését javasolja majd a kormánynak az Országgyűlés egészségügyi bizottsága - mondta a testület szerdai ülésén Mikola István, a bizottság fideszes elnöke.

Kifejtette, a Fidesz évek óta hangoztatta, hogy a kötelező kamarai tagság eltörlésével nem ért egyet.


Mint ahogyan az a korábban nyilvánosságra hozott kormányprogramban is szerepel: a patikaalapítást szabályozó gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását is szeretnék, Az elnök elmondta, ez elvárás a gyógyszerésztársadalom részéről is - a témával  érintőlegesen foglalkozott a MedicalOnline gyógyszerpiaci körképe is.

Mikola hozzátette: a Molnár Lajos egykori szabaddemokrata egészségügyi miniszter nevével fémjelzett törvény 2006-os életbe lépése óta több mint 500 gyógyszertár jött létre, javarészt frekventált részeken, de 300 patika azonban tönkrement.
 "Beigazolódott az a Fidesz által mindig is hangoztatott megközelítés, miszerint nem az egyenlő esélyű hozzáférést és a térségi jobb ellátást segíti a (patika)liberalizáció" - indokolta a szabályozás megváltoztatását Mikola István.

Harmadik javaslatuk az EBF megszüntetésére vonatkozik, amellyel kapcsolatban a kormánypárti politikus elmondta, hogy a felügyelet a kezdetekben a több biztosítós rendszerre "lett kitalálva", azonban mivel ez az elképzelés megbukott, így az Egészségbiztosítási Felügyeletnek sincs létjogosultsága.
Mikola István reményét fejezte ki, hogy ezekben a témákban rövidesen lefolytathatják a tárgyalásokat a szaktárcával.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink