hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megvitatják a helyzet súlyát

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben tanácskoznak ma a gyermekkori elhízás megelőzéséről európai szakemberek – írja közleményében az OGYÉI a JANPA projekt budapesti munkanapjáról.

A 14 ország 18 intézményéből álló JANPA-munkacsoport feladata, hogy a jó gyakorlatok meghatározásával és összegyűjtésével, valamint eszközökkel, ajánlásokkal segítse a tagállamokat a gyermekkori elhízás megelőzésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az EU-ban a 6-9 éves korosztályban 2010-ben már minden harmadik gyermek elhízott vagy túlsúlyos volt. A testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás a születéstől (sőt, a méhen belüli időszaktól) fontos meghatározói a későbbi túlsúly, illetve elhízás kialakulásának. Ezek önálló kockázati tényezői az olyan krónikus nem-fertőző megbetegedéseknek, mint a szív-és érrendszeri betegségek, a 2. típusú cukorbetegség, egyes daganatok és mozgásszervi megbetegedések. Az elhízás és a túlsúly jelentős gazdasági terhet is jelent, az EU az egészségügyi kiadások 7%-át fordítja évente olyan betegségek kezelésére, amelyek kapcsolatba hozhatóak az elhízással.

Az Európai Unió 25 tagállamának részvételével 2015 szeptemberében indult és a jövő év novemberében záruló JANPA projekt az „EU cselekvési terv a gyermekkori elhízásról 2014-2020” megvalósítását segíti elő. A JANPA egyedülálló lehetőséget biztosít a gyermekkori túlsúly és elhízás megelőzésével összefüggő jó gyakorlatok közös elemzéséhez és kiválasztásához.

AWHO legfrissebb, hét elején publikált jelentése szerint a túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt, és leggyorsabban az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik. A 2014-ben életre hívott, a gyermekkori elhízás megszűnésért küzdő bizottság záró jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a túlsúlyosság és elhízás hatással lehet egy gyermek életminőségére, mivel sok akadállyal kell szembenéznie, beleértve fizikai, pszichikai és egészségügyi problémákat is. Az elhízás hatással lehet az iskolázottság szintjére, és ez, valamint annak a valószínűsége, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent nekik, a családjuknak és a társadalomnak is – figyelmeztet a WHO.

Az oktatás és a személyes felelősség fontos tényezők, de nem elégségesek, különösen a társadalmi egyenlőtlenségek és táplálkozásfüggő betegségek csökkentése szempontjából – idézi a közlemény az OGYÉI nemzetközi munkacsoportját vezető prof. dr. Martos Évát. Arra kell törekedni, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljanak azok az élelmiszerek, melyek fogyasztásával visszaszoríthatók a táplálkozással összefüggő betegségek.

A projektben dolgozó szakemberek elsősorban a döntéshozókat, egészségügyi szakembereket, pedagógusokat akarják megszólítani, akik az egészséges táplálkozás és fizikai aktivitás előmozdításán dolgoznak gyermekek körében. De a projekt a szülőket és a családokat is „megszólítja”, sőt, nyitni szeretne a helyi hatóságok, az oktatási intézmények, társadalmi szervezetek és a gazdasági vállalkozások felé is – írják a közleményben.

 

(forrás: OGYÉI)

cimkék

hirdetés

Könyveink