hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Menekültek az orvosnál: utat mutatott az OEP

Tájékoztatót tett közzé honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a menekültek orvosi ellátásáról, valamint a szolgáltatók költségei megtérítésének módjáról.

Mint a sajtótudósítások alapján a MedicalOnline is jelezte, az orvosok, kórházak ez idáig csak a saját emberségükre támaszkodhattak, amikor a menekültek ellátásáról döntöttek. Ha nem számláztak, akkor a legtöbben nem is tudták, hogy hozzájutnak-e valaha valakitől a szolgáltatásuk díjához.

Ezen a feszültségen old az OEP honlapjára kifüggesztett tájékoztató, amely igyekszik bemutatni, hogy a menekültek egyes csoportjai milyen ellátásra jogosultak térítésmentesen, illetve azt ki és hogyan téríti meg a szolgáltatóknak.

Az összefoglalóból kiderül, hogy a kórháznak, ha pénzéhez akar jutni, mindenek előtt azt kell tisztáznia, hogy a menekült a befogadási eljárás melyik stádiumában van. Ugyanis más az érintett személyek egészségügyi ellátásra való jogosultsága

  •                 az elismerési eljárás megindítása iránti kérelem benyújtása előtti,
  •                 az elismerési eljárás időtartama alatt és
  •                 az elismerési eljárást lezáró menekültügyi hatóság döntését követően.

Mivel a Magyarország területén tartózkodók részére igénybevétel alapjául szolgáló jogviszony előzetes igazolása nélkül biztosítani kell járványintézkedéseken túl a mentést és a sürgős szükség szerinti ellátást, ez az elismerési eljárás megindítása iránti kérelem benyújtása előtt is jár a menekülteknek.

Ilyenkor azonban a mentés és a sürgős szükség miatti ellátás esetén az egészségügyi szolgáltatók kötelesek vizsgálni, hogy ellátások költségei behajthatóak-e. Ha a számlát nem sikerül kifizettetni, akkor az ellátás díját a központi költségvetés biztosítja az Egészségbiztosítási Alapon keresztül.

Aki már benyújtotta a menedékkérelmét, az a háziorvosi ellátást is magába foglaló, elég terjedelmes egészségügyi csomagra jogosult. A kiskorúaknak, fogyatékosoknak még extrák is járnak. Ezen ellátások díját a menekültügyi hatóság téríti meg az egészségügyi szolgáltatónak – bár ez nem egy gyors folyamat... Az egészségügyi szolgáltatók az elvégzett szolgáltatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak jelentik az az elszámolását havonta küldi el a menekültügyi hatóságnak, az azt - a jogosultságot illetően - ellenőrzi, és az ellátás díját ezt követően utalja el a pénztárnak. Miután az összeg megjelent a OEP számláján, azt követően utalnak a kórházaknak.

A menekültként, menedékesként, oltalmazottként elismert személyek egészségügyi ellátása egy évig még úgy megy, mint az elismerési eljárás során. Az egy év leteltét követően, aki marad, arra az általános társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak, azaz esetükben is a biztosítotti vagy jogosulti jogviszonya (pl. munkaviszony) alapozza meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot.

A részletes tájékoztatót itt találják az OEP honlapján.

 

(forrás: OEP)

cimkék

hirdetés

Könyveink