hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Mentőkről, kórházi dolgozókról és tartozásról interpelláltak (Frissítve!)

A fogyatékkal élők foglalkoztatásának támogatása, a mentőautó-beszerzés, az egészségügyiek helyzete, valamint az egészségügyi tartozások rendezése szerepelt az interpellációk között az Országgyűlés hétfői ülésén.

MSZP: mi lesz a "funkcióváltó" kórházak dolgozóival?

Kovács Tibor, Garai István Levente és Göndör István szocialista képviselőkkel közösen benyújtott interpellációjában azt kérdezte, mire számítsanak azok az egészségügyi dolgozók, akiknek munkahelye nem szűnik meg "csak funkciót vált". Mint mondta, nemrégiben vált ismertté, hogy 16 városi kórház funkcióit alakítják át, ezekben megszűnik például a sebészet, a szemészet, a szülészet és hasonló ellátások, így a betegek számára a kórházak "megmentése" azt jelenti, hogy többet kell utazniuk és nem lesz jobb az ellátás.

"Mi minden egészségügyben dolgozó szakemberre számítunk" – szögezte le válaszában Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. Szerinte az előző kormányzat tevékenysége miatt jutott az egészségügy a működőképesség határára, a mostani kormánynak ugyanakkor nem források kivonása a célja, hanem a források újraelosztása a rendszer szintjei között. Mint mondta, a fekvőbetegellátás feltérképezését követően, az aktív ágyak számának csökkenése mellett a valós szükségletekhez jobban illeszkedő ellátást alakítanak ki.

Garai István Levente nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés igen.

 

Jobbik: mikor lesz igazságosabb a fogyatékkal élők foglalkoztatásának támogatása?

A jobbikos Bertha Szilvia arra emlékeztetett, hogy a korábbi szocialista kormány 21, fogyatékkal élőt foglalkoztató céget kiemelt és jelentős támogatásban részesített a számukra, célzottan kiírt pályázatokkal, míg a többi ilyen vállalkozás jelentős nehézségekkel küzd azóta is, többen csődbe is jutottak. Arra is emlékeztetett, hogy a jelenlegi kabinet többször ígéretet tett az igazságtalan rendszer felszámolására, ám ez máig nem történt meg. Feltette a kérdést: milyen megoldást kínál a kormány az emiatt bajba jutott vállalkozásoknak?

Halász János államtitkár elismerte, hogy a szocialista kabinet által felállított rendszer igazságtalan volt, de, mint mondta, a jelenlegi parlament első lépésként már elfogadott olyan jogszabály-módosításokat, amely segíti a fogyatékkal élők foglalkoztatását.
Hozzátette: a második lépés lesz az igazságtalan támogatási rendszer felszámolása, és egy egységes bevezetése.

A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban 190 igen szavazattal, 84 nem szavazat mellett elfogadta azt.

A Fidesz a mentőautók forgalomba helyezéséről kérdezett

A fideszes Zsiga Marcell arra várt választ: hogy áll az új mentőautók forgalomba helyezése. Emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány jelentősen elhanyagolta ezt a kérdést, így az Országos Mentőszolgálat járművei elöregedtek.

Halász János államtitkár azt mondta: a szocialista kormányok 2007 végéig biztosították a mentőautók beszerzését, azóta ennek még az előkészületei sem történtek meg a kormányváltásig. Az Orbán-kabinet azonban 2010 végén 850 millió forintot biztosított erre a célja, amiből 37 jármű beszerzésére nyílt lehetőség. Tavaly 574 milliós támogatást kapott a mentőszolgálat járműbeszerzése, ebből idén a nyertes beszállító 23 gépkocsit biztosít, idén pedig a mintegy 1,5 milliárd forintos támogatásból további 60-70 jármű beszerzésére nyílik lehetőség.

A képviselő a választ elfogadta.

LMP: hogyan oldja meg a kormány az egészségügyi tartozások kérdését?

Az LMP-s Scheiring Gábor azt kifogásolta, hogy az egészségügyi államtitkárság a kórházak tavalyi szállítói tartozásait az idei év végéig kívánja rendezni, ráadásul azt is elvárja a beszállítóktól, hogy 150 napos fizetési határidőt vállaljanak. Szerinte ez nemzetgazdaságilag is hatalmas károkat okoz, mert jelentősen növeli a körbetartozást. Azt kérdezte: mikor fog elegendő forrásokkal gondoskodni az állami intézményekről?

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában közölte: ezt a javaslatot egyes beszállítók vetették fel, valamint olyan felméréseken alapul, amelyeket az intézményekben vagy a beszállítóknál végzett az államtitkárság. A képviselő felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a kabinet eddig a körbetartozás megfékezésére tett, például a Széchenyi-kártya bevezetését.

A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház viszont 200 támogató és 86 ellenszavazattal elfogadta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink