hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Mi is az egészséges?

Sok egészségesnek mondott trend is több veszélyt rejteget, mint amennyi előnnyel rendelkezik az ember számára – írja a Daily Mail nyomán, s konkrét példákat vizsgálva a NOL.

A tévedések számbavételében sor kerül egyebeket mellett a hot jógára, a természetes édesítőkre, az esti evéstilalomra, a herbateákra, a vitaminbombákra... Sőt, már van digitális veszélyforrás a sorban.

Nagyon népszerűek – írják  – azok a mobiltelefonra letölthető applikációk, melyek állítólag képesek nyomon követni az alvási ciklusokat, és éppen akkor ébresztenek fel, amikor az ember már eléggé, de még nem túlságosan kipihent. Emellett „diagnosztizálják" is az alvásminőséget. Neil Stanley alváskutató szerint ezek a programok maximum 30-35 százalékban lehetnek pontosak.

Az appok azt figyelik, hogy az ember mennyit és milyen intenzíven mocorog álmában, és ebből von le következtetéseket. Ezzel szemben egy alvásklinikán a műszerek az agyi aktivitást és a szemmozgást is mérik, így tudnak pontos diagnózist felállítani. Stanley szerint bár a mobiltelefonos programok inkább csak játékok, ha valaki mégis túl komolyan veszi az értékelésüket, annak az aggodalom miatt valóban kialakulhatnak alvásproblémái.

A szakértő ajánl is egy pofonegyszerű módszert, mellyel bárki lemérheti, hogy vannak-e alvásproblémái: akinek délelőtt 11 órakor nem ragad le a szeme és nem nyűgös, az eleget és jól aludt. Ez az a csúcsidőszak, amikorra az ember már kiheverte a felkelést, és belevetette már magát a napi teendőkbe. Ha már ebéd előtt nehezen megy a koncentrálás, akkor az alvás hossza vagy minősége tényleg nem volt kielégítőolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink