hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Mi okozza a férfi náthát?

Már nem csak a rosszindulat, nem is napi tapasztalat, hanem klasszikus tudományos kutatás is igazolja, hogy lehet beszélni férfi nátháról... – e jó hírt hozzánk az Origo hozta.

Sok nő szerint a férfiak eltúlozzák az influenza által okozott tünetek súlyosságát, és panaszkodásukat csak a munka alóli kibúvónak tekintik. Egy új kutatás szerint azonban a „férfi influenza” valódi jelenség, és a betegség tényleg súlyosabb tüneteket okoz a férfiaknak, mint nőknek.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy az ösztrogén női nemi hormon antivirális hatást fejt ki az influenza A vírus ellen. Ily módon megvédi a nőket a súlyosabb tünetektől.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az ösztrogének antivirális hatást fejtenek ki a HIV, az ebola- és a hepatitiszvírus ellen. Ezért vizsgálta meg a kutatócsoport, hogy a hormonnak van-e ilyen hatása az influenzavírus ellen.

„Klinikai lehetőséget látunk az eredményekben” – mondta dr. Sabra Klein, a tanulmány vezető szerzője. „Reméljük, hogy az ösztrogén a termékenységi zavarok és a menopauza kezelése mellett talán az influenza elleni védekezésben is felhasználható lesz ” – idézik az origo.hu-n.

 

(forrás: Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink