hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Miből lett a csodálatos vidéki orvosszaporodás?

Félreértés, hibás adatgyűjtés, rossz értelmezés – így értelmezték a NOL-nak az egészségügyi adatok elemzésében jártas szakemberek, annak a KSH-adatnak a hírét, mely szerint soha ennyi orvos nem dolgozott még Magyarországon.

A  statisztikai hivatal  adata szerint tavaly 39 ezer orvos dolgozott Magyarországon, amire 1990 óta egyetlen évben sem volt példa. Ha az adatok területi bontását vizsgáljuk, akkor az is látszik, hogy a legutolsó periódusban csak vidéken növekedett az orvosok száma, a fővárosban egyáltalán nem. E tábla szerint egy év alatt tízszázalékos volt az orvosszám-növekedés például a közép-dunántúli régióban, Veszprém környékén is, ezzel szemben Rácz Jenő a megyei kórház igazgatójaként, a Magyar Kórházszövetség előző elnökeként egyáltalán nem látja maga körül az orvosbőséget, sőt épp az ellenkezője miatt vannak napi gondjai – hoz példát a hétköznapi valóságból a lap.

Az értelemzéshez idéznek további véleményeket is, például azt, amely felidézi, hogy a nagy régiós fejlesztésekkel létrehoztak egy csomó kórházi osztályt, ám ahhoz, hogy azok működtethetővé váljanak, be kellett jegyezni egy csomó orvost a sokadik állásába. Vagyis a látszólagos létszámnövekedés oka lehet az is, hogy az új intézményekhez többszörösen jegyezték be ugyanazt a szakembert. Mivel a fővárosban nem volt kórházfejlesztés, így itt nem is változott az orvosok száma. Ezt az elméletet az is alátámasztja, hogy ugyanezen adatsor szerint a háziorvosokból vidéken sem lett több, sőt néhánnyal kevesebben is vannak, azaz csak a kórházi orvosok száma gyarapodott – olvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink