hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mikrobiológia és infekciókontroll

A klinikai mikrobiológia idővel a kórházaktól távol került, kiszerveződött, előbb nagy centralizált laboratóriumokba, később laboratóriumi vállalatokba: ez pedig azzal jár, hogy sokszor nincs konzultációs lehetőség a kezelőorvos és a mikrobiológus között, ami hátráltatja a kórházi fertőzések megelőzését, felismerését is.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (HAI – healthcare associated infections) az ötödik helyen szerepelnek az Egyesült Államokban a nem vírusok okozta halálokok között, megelőzve például az öngyilkosságot. A témában a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Magyar Infekciókontroll Társaság rendezett tudományos ülést – olvasható a Semmelweis Egyetem portálján.

Magyarországon néhány évtizeddel ezelőtt minden kórház saját laboratóriummal rendelkezett, ahol a mikrobiológiai vizsgálatokat is helyben elvégezték. A klinikai és a járványügyi mikrobiológia elkülönült egymástól: A módszerek ugyan zömmel egyezőek voltak, de a szemlélet különbözött – magyarázza dr. Barcs István, a SE Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék megbízott tanszékvezetője, a tudományos ülés szervezője. Míg az előzőben az eredmény gyorsasága volt a legfontosabb, az utóbbiban a vizsgálat tudományos igényességére törekedtek. A klinikai mikrobiológia idővel fokozatosan a kórházaktól távol került, kiszerveződött, előbb nagy centralizált laboratóriumokba, később laboratóriumi vállalatokba: ez pedig azzal jár, hogy sokszor nincs közvetlen kapcsolat, konzultációs lehetőség a kezelőorvos és a mikrobiológus között, ami hátráltatja a kórházi fertőzések megelőzését, felismerését is. 

Az Egyesült Államokban az infekciókontroll kérdése évtizedek óta a figyelem középpontjában áll, nálunk az egyes klinikákon a felismert kórházi fertőzések aránya 6-8 százalék. Ez jelentheti körülbelül azt a határt Barcs István szerint, amelyeket a kórházi környezetbe kerülő beteg saját baktériumai okoznak.

Az innfekciókontroll célja, hogy az összes fertőzés arányát ehhez közelítsük, a jéghegy minél nagyobb tömegét felismerve derítsünk fényt a fertőzésekre, azok forrására, és ezen keresztül előzzük meg azokat.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés