hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mire lesz [nem] jó, az elektronikus tb-kártya?

A TisztességesAdatkezelés.hu is megemlékezik arról az új jogszabályról, amely az elektronikus (tébé-kártyaként is viselkedő) személyazonosító kártya bevezetéséről szól.

Milyen kockázatokat jelent az egészségügyben az új személyi igazolvány használata? - teszi fel a kérdést írásában Alexin Zoltán,  s a válaszával sem marad adós:

„Az első és legkomolyabb kockázat, hogy egyértelműen a kormányzat nem egy osztott (részben a betegek kezében lévő) információpolitikában, hanem egy központosított, országos adatgyűjtésben gondolkodik, amelyben az adatokat majd az új igazolvánnyal lehet elérni. Ez egy rendkívül ingoványos terület, mert az EU adatvédelmi joga a magyar elképzelésekkel egyre inkább szembe fog kerülni. Ráadásul, ha az EU jog változik, akkor a betegek adatvédelmi joga fog egyre inkább erősödni. Ezen kívül egy centralizált adatbázis a nemzetközi orvosi etikai elvekkel is komolyan szembe kerülne.

Másodszor pedig, tekintettel arra, hogy az igazolvány filozófiája az, hogy az állam egyoldalú elnyomó rendszerében esetenként a polgárt kötelezik a személyazonosságának igazolására, ezért a polgárok kezében nincs egy jelszó, egy PIN kód, amellyel az adatok kiolvasását meg tudnák akadályozni. Ez azt jelenti, hogy egy elvesztett, ellopott, klónozott igazolvánnyal komolyan vissza lehet élni” – olvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

hirdetés

Könyveink