hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mit tehet önmagáért egy daganatos beteg?

A daganatos betegeknek javasolt étrend és a lelki talpra állás receptje egyaránt napirendre kerül a friss Rákgyógyítás Magazinban. Az országosan terjesztett ingyenes lapban írnak az immunterápiákról, a rákbetegeknek javasolt védőoltásokról, a gyógytorna állapotjavító hatásairól is.

„Vannak onkológiai gyógyszerek, amelyek egy magyar rákbeteg számára elérhetők, egy angol sorstárs számára viszont nem. (…) Szélesebb körben hozzáférhetővé kellene tenni olyan biomarkereket, amelyek előre tudják jelezni egy terápia hatékonyságát egy adott betegnél, a hatástalan kezelés ugyanis egyszerre rossz a betegnek, s egyszerre pazarlás a társadalom számára.” Minderről David J. Kerr, az Európai Onkológiai Társaság (ESMO) korábbi elnöke nyilatkozott a Rákgyógyítás Magazinnak. Az interjú a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) orvoskongresszusán készült. A lap összefoglalót közöl a konferenciáról és minden szakmai előadót megszólaltat, aki a tudományos rendezvényhez kapcsolódó Daganatos Betegek Napján előadásával segítette a betegeket.

A lap megemlékezik a www.rakgyogyitas.hu portál alapításáról, a betegtájékoztató misszió 10 évvel ezelőtti elindításáról, s az azóta felgyülemlett tapasztalatokról. A magazinból kiderül, miként hangolják az immunterápiákkal az immunrendszert a rák ellen, de arra is választ kapnak az olvasók, miért korlátozottak az eredmények, s miért nem szabad összekeverni az onkológiai immunterápiákat az „immunerősítés” ígéretével árult különféle termékekkel. Az újság interjút közöl arról, mit várnak a daganatos betegek az alternatívnak mondott terápiáktól, s hogy várakozásaik mennyiben reálisak. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy laboratóriumi vagy állatkísérletekben tapasztalt eredmények nyomán nem lehet egy terméket emberek számára ajánlani, s hogy egyedi történetek nem tekinthetők orvosi bizonyítéknak.

„Betegségben is az életre kell koncentrálni” – jelenti ki a lapnak nyilatkozó onkopszichológus, aki nemcsak a daganat lelki mellékhatásairól és szövődményeiről beszél, hanem muníciót kínál ahhoz is, hogyan lehet kilábalni a hullámvölgyből. Ebben segíthet a fizikai aktivitás is. Amint egy másik cikk taglalja, legyen szó akár a teljes gyógyulás reális esélyével megműtött, jó állapotú betegről, akár a végstádiumban élete utolsó szakaszát élő emberről, a lehetőségekhez igazodó testmozgás, a szakszerű gyógytorna minden élethelyzetben javíthat a beteg állapotán.

„Hogyan egyek, hogy jobban legyek?” – teszi fel a kérdést sok beteg. Amint a dietetikus rámutat, a szervezetnek betegként is minden tápanyagra szüksége van, haszontalanok és veszélyesek lehetnek az olyan divatos diéták, amelyek megvonáson alapuló, szélsőséges étrendet írnak elő a betegeknek. Kiderül: némi módosítással a recepten a reformkonyhában is jól megfér a töltött káposzta.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés