hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mivel etetik a betegeket?

Hogyan történhet meg, hogy egy dél-magyarországi kórház gyerekosztályán felismerhetetlen, mócsingos étellel próbálnak egy anorexiás (!) fiatalt evésre bírni? – kérdezi cikkében az MNO.

Egy facebook-oldalon már jóideje gyűjtik a magyar (és külföldi) kórházakban feltálalt ételek fotói. A képek magukért beszélnek, ahogy a lap is leszűri: bár itthon is akadnak üdítő kivételek, a legtöbb gyógyintézetben aligha javul a páciensek közérzete a nekik tálalt menütől.

– A jó ételek előállítása elsősorban nem pénz, hanem szaktudás kérdése. Ugyanannyi energia kell a jó elkészítéséhez is, mint a rosszhoz. Akkor miért ne csináljunk jót? – idézik a cikkben már az egészségügyi főiskolán tanító Czékmán Ervint, a Péterfy Sándor Utcai Kórház élelmezésvezetőjét.

Az állami kórházak hetven százaléka saját hatáskörben látja el a betegétkeztetést, harminc százalék pedig kiszervezte azt. Hogy ez a mai költségekkel is megéri-e még nekik, arról a lap nem tudott adatokhoz jutni. Sőt, altalában sem volt könnyű dolgouk a témával, mint írják: „Amikor a kórházi étkeztetésről szóló cikkhez megszólaltatható illetékest kerestünk, egyik szervezettől a másikig irányítottak minket. Az ÁNTSZ közegészségügyi főosztályán a frissen alakult Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetre mutogattak, ahonnan az a válasz jött, hogy hívjuk a kórházakat fenntartó ÁEEK-t, ahol csak részben tudtak felelni a feltett kérdésekre. Az év elején átalakított egészségügyi háttérintézmény-rendszerben mintha elveszne a felelős, szakértő gazdája ennek az ágazatnak” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink