hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Módosított sejtekkel győznék le a rákot

Egy kínai csoport elsőként fecskendezett be egy páciensbe olyan génmódosított sejteket, amelyeket a CRISPR-Cas9 módszerrel szerkesztettek át – számol be az Index.

Az úttörő munkát Lu You onkológus vezetésével végezték el a Csengduban lévő Szecsuáni Egyetem kutatói, és egy agresszív tüdőrákban szenvedő páciensen végezték el a beavatkozást – írja a portál.

Korábbi klinikai kísérletekben is alkalmaztak már átszerkesztett géneket, de az egyszerű és nagyon hatékony CRISPR módszer használata felgyorsíthatja a kutatók közti versenyt. Ezt az eljárást 2015-ben a Science tudományos folyóirat az év tudományos áttörésének nevezte, mert lehetővé teszi a kutatóknak a DNS célzott szerkesztését. Minden eddigi módszernél rugalmasabb: nem kívánt darabkákat lehet vele kivágni, vagy kicserélni más szegmensekkel.

Ez egyfajta Szputnyik 2.0 a Kína és az Egyesült Államok közti orvosbiológiai párbajban, ami fontos, mert a verseny általában javítja a termék minőségét – mondta Nature tudományos lapnak Carl June, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. June tanácsadó egy tervezési fázisban lévő, nagyon hasonló amerikai kísérletben, amelyet várhatóan jövő év elején kezdenek el. Addigra viszont a kínai orvosok további három, szintén CRISPR-alapú kísérletbe vághat bele.

A most bejelentett kísérletben Lu You csapata a páciens vérsejtjeit módosította, hogy elősegítsék a sejt immunválaszát, amely nélkül a rák könnyebben terjed. A tudósok abban bíznak, hogy a módosított sejtek megtámadják és legyőzik a rákot. Ebben a kísérletben a résztvevők három injekciót kapnak, és az orvosok elsősorban arra kíváncsiak, hogy van-e bármilyen súlyos mellékhatása a kezelésnek.

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink