2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Motorral a nők életéért

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokatlan módon kampányol a mellrákszűrést több nő számára lehetővé tevő törvénymódosítás mellett, olvasható az origo.hu-n.

A mellrák korai felismeréséért kampányol Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, azzal, hogy Billy Joel énekes dalszerzővel motoros körútra indul, olvasható az origo.hu-n.

Az állam hamarosan dönt arról a törvényről, amelynek révén többen vehetnének részt mellrákszűrésen. Cuomo a törvény mellett kampányol, amely 210 kórházat arra kötelezne, hogy meghosszabbított időben biztosítsák a mellrákszűrést és rászorítaná az egészségbiztosítókat, hogy töröljék el a páciensektől kért önrészt vagy hozzájárulást a szűrés és más diagnosztikai vizsgálatok esetében – írja az Origo.

"A korai diagnosztizálás a legjobb kezelés a mellráknál, mégis túl sok nőnek kell sokat várakoznia a szűrésre a várólista vagy a biztosítási korlátok miatt, holott szükségük lenne rá és megérdemelnék, hogy hozzájussanak" - idézi a kormányzót a hírportál.

Az államban évente 15 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákkal, közülük 2640 beteg meghal, pedig korai diagnózis esetén a betegség jó eséllyel gyógyítható.

A demokrata párti kormányzó mellrákból felgyógyult barátnőjével, a tévés sztárszakács Sandra Lee-vel indul útra Billy Joel rocksztár kíséretében. Lee tavaly szeptemberben, négy hónappal a dupla emlőeltávolítása után jelentette be, hogy már nincsenek rákos sejtek a szervezetében.
Több száz motoros csatlakozik majd hozzájuk, amint Long Islandről indulva begördülnek New Yorkba, ahol áthaladnak Manhattanen, és hétfőn este egy New York állambeli kisvárosban, New Paltzban fejezik be a túrát számol be róla az origo.hu.

(forrás: MTI/Origo)
hirdetés

Könyveink