hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nagyot csökkent az adósság, csak kevéssé látszik

Az év végi kisebb kasszasöprés nyomán is nagyot csökkent a kórházak adósságállománya, a kényszerhitelező beszállítók azonban nem érzik, hogy könnyebb lenne nekik – számol be a  Napi.hu.

A november végi 46,7 milliárdról december végére 38,2 milliárd forintra apadt a kórházak ki nem fizetett számláinak összege a Magyar Államkincstár adatai szerint. A több mint 8 milliárd forintos adósságcsökkenésből 3,3 milliárdot tett ki a beruházásokhoz kapcsolódó számlák kifizetése, az ettől független beszállítói tartozások pedig mintegy 5 milliárddal csökkentek. Ha az eddig jellemzően havi 2,5-3 milliárdos tartozásnövekedést is figyelembe vesszük, akkor a beruházásokhoz kapcsolódó számlákon túli csökkenés még markánsabb, eléri a 8 milliárd forint körüli értéket – magyarázza a lap.

Meglepetésként érte a jelentős adósságcsökkenés az Orvostechnikai Szövetséget (OSZ) - írják. Rásky László főtitkár ugyanis úgy tudja, az OSZ tagvállalatainak továbbra sem fizetnek a kórházak pénzhiányra hivatkozva.

Idézik a kórházszövetség volt elnökét, aki szerint  természetes, hogy a beszállítók nem érzékelnek változást ekkora tartozásállomány mellett, hiszen a ki nem fizetett számlák értéke a csökkenéssel együtt is meghaladja a 38 milliárd forintot – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink