hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nagyvonalúak voltak a nagy kórházhitelezők az állammal szemben (FRISSÍTVE: a kicsik kétségben...)

Csaknem kétszáz kórházi vzetőt rendeltek be hétfőn a fenntartóhoz, hogy aláírja a legnagyobb beszállítókkal lefolytatott központi alkunak az adott intézményre vonatkozó részét – írja a Népszabadság.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a legnagyobb összeget hitelező 24 beszállítóval kötött megállapodást, amelynek értelmében a cégek lemondtak a késedelmi kamatról, s ezzel a teljes követelés 10-15 százalékáról.

A Népszabadság úgy tudja: legkorábban e hét közepétől utalhatják a kórházak a kincstári számlájukról a pénzt a hitelezőiknek, azaz május végéig a már említett 24 beszállító biztosan hozzájut a járandóságához. A kisebb cégekkel a kórházvezetők tárgyalnak egy újabb körben az adósságrendezésről, ők legkésőbb június–júliusban kaphatják meg a pénzüket. A most rendelkezésre álló 60 milliárd forintból az intézményvezetők a március 31-én már 30 napja lejárt adósságaikat fizethetik ki. Ez nem fedezi a kórházak teljes konszolidációját, április végén ez az összeg a Magyar Államkincstár adatai szerint meghaladta a 83 milliárdot.

A kórházaknak a 60 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával szeptember végéig kell elszámolniuk – olvasható a nol.hu-n.

 

FRISSÍTÉS (2015.05.19. 09:13):
A Hír TV arról számol be, hogy miközben a nagyokkal megalkudtak, a kisebbb beszállítók kétségek között vergődnek, a kórházak sokszor erő-pozícióból tárgyalnak valük. Nehezíti a helyzetüket az is, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó leállította a kórházi kifizetéseket – arra hivatkozva, hogy a számlák rendezése torzítaná az adatokat – olvasható-nézhető az mno.hu-n.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink