hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Mégsem növelik a zsíros sajtok a kockázati tényezőket?

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azt mutatja, hogy az „érintetlen” zsírtartalmú sajt nincs jelentős hatással az LDL, ám még a zsírszegény sajtnál is pozitívabb hatást gyakorol a HDL szintre – számol be a PharmaOnline.

A normális zsírtartalmú sajt telített zsírtartalma miatt sok kormány a kiadott táplálkozási irányelveiben inkább a csökkentett zsírtartalmú sajtok fogyasztását javasolja a lakosságnak. A Koppenhágai Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói éppen ezért kívánták megvizsgálni a különböző zsírtartalmú sajtoknak a koleszterinre és a metabolikus szindróma kockázati tényezőire kifejtett hatásait, és azt tapasztalták, hogy a magasabb zsírtartalmú sajtok – legalábbis az LDL tekintetében – egyáltalán nem növelik a kockázat-tényezőket – olvasható a portálon.

A 12 hétig tartó tanulmány keretében három csoportba osztott 139 résztvevőn végezték el a vizsgálatokat: az egyik csapatot normál zsírtartalmú, egy másikat pedig csökkentett zsírtartalmú sajttal látták el. A harmadik egység nem kapott sajtot. A sajtosok napi 80 gramm finomságot integráltak az étrendjükbe – ami egyenértékű körülbelül öt-nyolcad bögre (cup – kb. negyed liter) reszelt – mondjuk cheddar – sajttal. Az eredmények azt mutatták, hogy ezen csapatok egyikénél sem következett be jelentős LDL- koleszterinszint-változás, sőt a normál zsírtartalmú sajtot evőknél emelkedett HDL-koleszterinszintet tapasztaltak.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés