hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Nem csak a magzatra veszélyes?

Eddig azt hitték, a Zika-vírus felnőtteknél gyakorlatilag ártalmatlan, azonban most úgy vélik amerikai tudósok, lehet, hogy az ő agyukat is megtámadhatja a kórokozó, írja MTI híre alapján az Origó.

Amerikai kutatók feltárták, hogy a Zika-vírus megtámadhatja az agysejteket felnőtt egerekben az agy azon részén, amely a tanulásban és memóriában játszik szerepet. A felfedezés felveti a kérdést, milyen hatással lehet a vírus az általa megfertőzött felnőtt emberekre – olvasható az origo.hu-n.

A Cell Stem Cell tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban a New York-i Rockefeller Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy a Zika-vírus képes-e megtámadni ugyanazokat a sejttípusokat felnőtt egerekben, mint ahogy egérmagzatokban teszi.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy felfedezéseik kezdetiek, és lehetséges, hogy nincs összefüggés a Zika-vírus emberi agyra gyakorolt hatásával, ezért további kutatásokra van szükség.

A Zika-vírusról már kimutatták, hogy megtámadja a magzat agysejtjeit, az úgynevezett idegi őssejteket, amelyekből a különféle agysejtek kifejlődnek. Ezen sejtek halála megbontja az agy fejlődését és súlyos születési rendellenességhez, kóros kisfejűséghez vezethet azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a várandósság alatt Zika-lázon esett át – írja az Origó. A felnőtteknél a kifejlett agyban jóval kevesebb ilyen őssejt van, például a tanulásban és a memóriában szerepet játszó hippokampuszban.

Joseph Gleeson, a Rockefeller Egyetem gyermekneurológusa és munkatársai azt vizsgálták, hogy a Zika-vírus megtámadja-e ezeket a sejteket a felnőtt egerekben. Ezért Zika-vírust fecskendeztek a kísérleti állatokba, és megvizsgálták agyukat.

A további részletekért kattintson az origo.hu-ra.

 

(forrás: Origo/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink