hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Német riport a magyar orvos- és ápolókrízisről

Alulfizetett orvosok és nővérek, hálapénz, külföldre távozó szakemberek, végeláthatatlan várólisták – így néz ki a magyar egészségügy a ZDF tudósítása szerint, melyet a hvg.hu idéz.

Egyre több magyar orvos vándorol ki Nyugat-Európába az alacsony magyarországi fizetések miatt, vagy pedig másodállást kénytelen vállalni, hogy meg tudjon élni. A betegek a várakozási időt igyekeznek hálapénzzel lerövidíteni, amit egyesek kenőpénznek neveznek, mert egyenesen az orvosok, nővérek zsebébe megy – összegezte a német köztévé tudósítója, írja a hvg.hu.

A riportban bemutattak egy háziorvost, aki azt mondta: ő marad, mert egy kenőpénz nélküli, működő egészségügyért küzd. Ugyanakkor nem tudja elítélni azokat a kollégáit, akik elfogadják a hálapénzt a betegektől, mert szükségük van erre a megélhetéshez. Novák Hunor szerint ez a helyzet megalázó, ezért egyre több fiatal orvos hagyja el az országot. A hálapénznek nem sok köze van a hálához, inkább korrupcióhoz vezet – fogalmazott.

A kormány úgy rendelkezett, hogy a hálapénzt csak a kezelés után szabad elfogadni, és adózni kell belőle – hangzott el a tudósításban. Kovács Zoltán kormányszóvivőt is megszólaltatták a témában: ő azt mondta, hogy minden kórháznak magának kell eldöntenie, megtiltja-e hálapénz elfogadását, és szerinte a magyar kormány ebbe nem akar beleszólni.

Bemutatott a ZDF egy olyan magyar orvost is, aki havonta egy hetet Angliában dolgozik, hogy megélhessen.

A YouTube-on magyar felirattal is közzétették a ZDF anyagát. 

(forrás: hvg.hu, Youtube)
hirdetés

Könyveink