hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Nincs pénzük gyógyszerre a betegeknek

Minden második krónikus beteggel előfordul, hogy nem tudja kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert nincs rá pénze – írja a Magyar Nemzet. A lap által ismertetett kutatás szerint a válaszadók 13 százalékával rendszeresen, míg 43 százalékával ritkán előfordul, hogy nem tudja kifizetni az orvos által felírt medicinát. A válaszadók 23 százaléka ismerte be, hogy a rendszeresen szedett gyógyszeradagot, gyakran az orvos tudta nélkül módosítja.

Magasabb a gyógyszert kiváltani nem tudók aránya az ötvenezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezők körében: 27 százalék rendszeresen, további 52 százalék ritkán ugyan, de kénytelen a patikában hagyni a felírt szert.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a betegek mennyire tartják be az orvos utasításait a gyógyszerek szedésénél. Kiderült: a vényköteles készítményt folyamatosan használó krónikus betegek 23 százalékánál előfordul, hogy módosítják az előírt dózist – sokszor a doktorral való egyeztetés nélkül –, két százalék egyáltalán nem tartja be a szakember utasításait.

Összhangban a kutatások

A GfK LHS HealthCare 2009-ben és 2010-ben végzett 1 000 fős lakossági felméréséből kiderült, hogy minél idősebbek vagyunk, annál negatívabban ítéljük meg egészségi állapotunkat. Viszont az évek múlásával párhuzamosan egészségünkért is többet teszünk, idősebb korban, 60 év felett már jobban odafigyelünk önmagunkra, főleg a táplálkozásunkra. A gyógyszerszedés – amint a mostani vizsgálat is mutatja, katasztrofális helyzetben van - 50 év felett sem javul: 61 százalék saját bevallása szerint sem szedi be az összes gyógyszert, amit az orvos felír neki.

Amellett, hogy a receptre felírt gyógyszerek nem gyógyászati alkalmazása értelemszerűen nem éri el a kívánt hatást, kifejezetten káros lehet: az Egyesült Államokban emiatt immár ugyanannyian szorulnak sürgősségi ellátásra, mint az illegális droghasználat miatt, és minden negyedik kórházban ápolt beteg ugyanazon betegség miatt két éven belül visszakerül a gyógyintézetbe. Kilencven millió felnőtt amerikai nem érti meg a gyógyszerének szedésére vonatkozó ajánlást, illetve a betegségével kapcsolatos tennivalókat. A WHO felmérése szerint a gyógyszerek több mint felének felírása és forgalmazása nem megfelelő, és a betegeknek körülbelül a fele helytelenül alkalmazza a patikaszereket.

Az orvos beteg kapcsolat nehézségeit a Medical Tribune által szervezett Compliance konferencián Molnár Márk Péter a Corvinus Egyetem munkatársa elemezte. Mint mondta, milliárdokat érő gyógyszermennyiség kerül a kukákba évente, "tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét."

A magyarországi helyzet elemzésére a Medical Tribune többalkalmas konferencia-sorozatot szervez "Közös nevezőn - compliance, adherence a gyógyításban" címmel. Az első, május 11-i előadásokat regisztrált felhasználóink itt találják.

A témát október 19-én, a konferencia következő állomásán folytatjuk, részletekért kattintson ide!

(forrás: MNO, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés