hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Növelik-e az energiaitalok a fizikai teljesítőképességet?

Hétfőtől már nem lesz ott az amerikai boltok polcán az egyik, alkoholt és koffeint tartalmazó energiaital, a Four Loko, mivel az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a múlt hónapban úgy döntött, hogy az ilyen termékek biztonságossága nem igazolt, és tilos árusítani őket.

A média sokat foglalkozott ezzel, viszont meglepően keveset azzal, hogy mi a helyzet az alkoholt nem tartalmazó, továbbra is a forgalomban maradó energiaitalokkal. Ezek vajon biztonságosak? Hatásosak? Ki ihatja őket? Kinek lehetnek károsak?

Éppen mostanában jelentek meg tudományos közlemények, amelyek választ kerestek ezekre és más kérdésekre, főként a sportolókkal kapcsolatban, Az eredmények és a következtetések elgondolkoztatóak.

Az energiaital nem sportitalAz energiaital nem sportital - még akkor sem, ha sportoló reklámozza... 

Az energiaitalok nagy mennyiségű cukrot, koffeint és más alkotórészeket tartalmaznak, például guaranát, amely egy stimuláns hatású növényi anyag és a taurin nevű aminosavat. Noha gyakran sportolók számára – és sportolók közreműködésével – reklámozzák őket, ezek nem sportitalok. A sportitalok ugyanis sokkal kevesebb cukrot vagy más édesítőszert tartalmaznak, és koffein szinte soha nincs bennük – mondja Dr. John P. Higgins kardiológus, a houstoni Memorial Hermann Sports Medicine Institute sportosztályának vezetője. Dr. Higgins volt a vezetője egy olyan új áttekintés elkészítésének, amely az energiaitalok összetevőivel és hatásosságával foglalkozott. „Sok üzletben az energiaitalokat közvetlenül a sportitalok mellé helyezik el, mintha felcserélhetők lennének, pedig ez nincs így” – mondja Dr. Higgins.

Ez azonban nem fogja vissza az energiaitalok növekvő népszerűségét a sportolók, főleg a főiskolások és a fiatalabbak körében. Egy friss felmérés szerint a gimnáziumi sportolók 32 százaléka fogyaszt energiaitalokat. Egy másik vizsgálatban, amelyben 16 000 serdülő vett részt, a személyek 27 százaléka számolt be arról, hogy koffeint fogyaszt, főleg energiaitalok formájában, hogy fokozza a sportteljesítményét – voltak, akik már 11 évesen. Sokan – 13 százalék – csapattársaik nyomására döntöttek az energiaital-fogyasztás mellett.

Az energiaitalok veszélyei

Igaz, a koffein valóban javíthatja a teljesítményt, azonban nagyon nagy az egyének közti különbség, mindenkinek más adag koffeinre van ehhez szüksége. Emellett a koffeinhez való hozzászokás csökkenti vagy el is tünteti ezt a hatást. Az egyik vizsgálatban főiskolások futóversenyt rendeztek úgy, hogy egy részük előtte cukormentes, de nagy koffeintartalmú Red Bullt ivott. Az eredmény azt mutatta, hogy az utóbbiak teljesítménye nem javult, mivel teljesen hozzászoktak már az italhoz. Dr. Higgins még arra is felhívta a figyelmet, hogy az energiaitalok vizelethajtó hatásuk miatt kiszáradáshoz vezethetnek, és nagy cukortartalmuk folytán hasmenést és más gyomor-bél panaszokat okozhatnak.

Kevés tanulmány foglalkozott az energiaitalok fiatalokra és gyerekekre gyakorolt hatásával, azonban éppen a múlt héten két ilyen témájú közlemény is megjelent az Experimental and Clinical Psychopharmacology-ban. Az egyik vizsgálatban főiskolások vettek részt, akiknek különböző csoportjai más-más mennyiségű koffeint tartalmazó italt fogyasztottak, beleértve a koffeinmentes italt is. Ezután egy ún. Go-NoGo vizuális feladatot hajtottak végre, aminek során ha zöld célinger villant fel a monitoron, meg kellett nyomniuk egy gombot, míg ha kék volt az inger színe, nem volt szabad gombot nyomniuk. Azok, akik nagyobb koffeintartalmú italt ittak, gyorsabban reagáltak az ingerekre, azaz a reakciósebességük nagyobb volt, ha azonban a pontosságot is figyelembe vették, akkor azok teljesítettek a legjobban, akik koffeinmentes italt kaptak.

Nincs szabályozva az energiaitalok összetétele

A másik vizsgálat nem közvetlenül az energiaitalokkal és a fiatal sportolókkal foglalkozott, azonban eredményei ezekre a csoportokra nézve is relevánsak. Fiatal, 12–17 éves fiúkkal és lányokkal különböző mennyiségű koffeinnel dúsított egyszerű, édes üdítőitalt itattak, amely ízét tekintve a Red Bullhoz hasonlított. Ezután a fiataloknak módjuk volt tetszés szerinti mennyiségű és fajtájú snacket fogyasztani. Az eredmények szerint azok, akik a legnagyobb koffeinkoncentrációjú italt itták, tévedhetetlenül a legédesebb falatokat választották. Ez azt sugallja, hogy egy, egyelőre felderítetlen kapcsolat lehet a koffein és a nagy energiatartalmú ételek fogyasztása között. A nagy koffeincentráció hatására a fiúk vérnyomása is megemelkedett, de a lányoké nem.

Egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy milyen következtetések vonhatók le ezekből a vizsgálatokból. Olyan tanulmány nincs – és nem is terveznek ilyet –, amely az energiaitalok hosszú távú fogyasztásának hatásait elemezné. Az FDA nem szabályozza az alkoholmentes energiaitalok összetételét, és a gyártóknak nem kell bizonyítaniuk ezek biztonságosságát vagy hatékonyságát. Dr. Higgins mindenesetre nem javasolja az energiaitalokat a sportolóknak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés