hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Matolcsyék szerint is keveset költünk egészségügyre

Növeljék a chipsadót?

Pénzt kell tenni az egészségügybe és az oktatásba, és a demográfiai fordulat eléréséhez is több forrás kell – üzeni a miniszterelnöknek a jegybank. Adóemelést is javasolnak Orbán Viktornak, írja a vg.hu.

Fordulatot kellene végrehajtania a magyar kormánynak az oktatás- és az egészségpolitika terén – ez olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányából, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök kérésére készítettek. A Matolcsy György vezette jegybank az Ausztria utolérését célul kitűző Versenyképesség és növekedés című kötetének egyik megállapítása ugyanis az, hogy pénzt kell tenni az egészségügybe és az oktatásba, emellett számos reformra is szükség lesz, írja a lap.

A jegybank az OECD adatai alapján azt írja, hogy 2013-ban az egészségügyi kiadások a GDP 7,4 százalékát tették ki, ebből 4,8-et finanszírozott a költségvetés. Az OECD-országokban mindkét szám nagyjából két százalékponttal több. Az egészségügyi szektor többletforráshoz jutását magánberuházások beengedésével lehetne biztosítani, és többet kellene fordítani prevencióra is. Ehhez egyebek közt a háziorvosi rendszer erősítse mellett azt javasolják, hogy a növeljék a népegészségügyi termékadó (chipsadó) körét és/vagy mértékét.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink