hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Nutraceutikumok: élelmi gyógyszerek a rák ellen

Az avokádó lehet a leukémia elleni harc új eszköze, míg a fahéj egy komponense a kolorektális karcinóma megelőzésében-kezelésében bizonyult hatékonynak.

Az egyik vezető onkológiai szaklapban, a Cancer Research-ben jelent meg Paul Spagnuolo vezető szerző és munkatársai tanulmánya, miszerint az avokádóban található egyik lipid értékes eszköz lehet az akut mieloid leukémia (AML) elleni harcban. Az AvocatinB az AML gyökerét támadja: a leukémia őssejteket veszi célba.

Az AML kezelésére nem rendelkezünk kellően hatékony módszerekkel, és a kórkép a 65 éven felüliek 90%-a esetében 5 éven belül fatálisnak bizonyul, ezért igen jelentős eredmény lesz, ha sikerül kifejleszteni egy olyan kezelési módot, ami a tumoros őssejtek szelektív elpusztításával megakadályozza a relapszusok kialakulását is, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja, nyilatkozta Spagnuolo.

A University of Waterloo (Kanada) és a University of Perugia (Olaszország) kutatói azon kevés szakember közé tartoznak, akik nutraceutikumok kifejlesztésén dolgoznak: a gyógyszergyártás és –kutatás szigorú szabályait alkalmazzák az élelmiszerekből származó gyógyszerek előállítására. Nem növényi kivonatokat használnak, mivel azok hatóanyagtartalma sok tényezőtől függ, növényről növényre és évről évre változik, hanem a felderített struktúrájú molekulák előállítására törekszenek, ami Spagnuolo szerint amiatt is előnyös, hogy így nagyobb eséllyel kideríthető a szer hatásmechanizmusa.

Mint a Targeting Mitochondria with Avocatin B Induces Selective Leukemia Cell Death című tanulmány bemutatja, a kutatók egy nutraceutikum-könyvtár összetevőit tesztelték a leukémia-őssejteken high-throughput módszerekkel, így fedezték fel az AvocatinB citotoxikus tulajdonságát. Az AvocatinB csökkenti az AML-sejtek életképességét, és úgy pusztítja el az AML-őssejteket, hogy közben a normál hematopoetikus őssejteket érintetlenül hagyja. Hatásmechanizmusáról a vizsgálatok során kiderült, hogy a citotoxikus hatás a mitokondriumok szintjén érvényesül: az AvocatinB gátolja a zsírsav-oxidációt és csökkenti a NADPH-szintet, apoptózist indukál, és szabadgyök-dependens sejthalált vált ki a leukémia-sejtekben.

 

Epiteliális rákok ellen

A University of Arizona farmakológusai a világ harmadik legnagyobb mennyiségben használt fűszere, a fahéj egy összetevője rákmegelőző hatását mutatták ki egérkísérleteikben: a  fűszer speciális ízét és illatát adó fahéjaldehid a kolorektális rák potens inhibitora. A Cancer Prevention Research című szaklapban megjelent tanulmány - Nrf2-dependent suppression of azoxymethane/dextrane sulfate sodium-induced colon carcinogenesis by the cinnamon-derived dietary factor cinnamaldehyde - feltárja a fahéjaldehid hatásmechanizmusát is. Mint a kutatók elmondják, a fahéjaldehid a fahéj mindkét fő fajtájában megtalálható (Cinnamomum aromaticum és Cinnamomum verum), és az segítette őket hatásának felfedezéséhez, hogy a két vezető szerző, G. Wondrak és D. Zhang szakterületei speciális módon kiegészítik egymást: Wondrak az epiteliális rákokat célzó molekuláris intervenció lehetőségeit kutatja, míg Zhang az Nrf2 molekuláris útvonal kutatásának vezető szakembere (Nrf2: nuclear factor-E2–related factor 2; ez az útvonal a sejtek stresszorok, így a karcinogén expozíció elleni védekezésében vesz részt, a sejt antioxidáns védekezésének fő szabályozója). Munkájuk közös nevezője olyan molekulák azonosítása, amelyek védik a sejteket a környezeti ártalmaktól és a rák kialakulásától: olyan szereket keresnek, amelyek képesek az Nrf2 útvonal aktiválására. A legjobb jelöltek azok a hatóanyagok, teszi hozzá Wondrak, amelyeket már ételeinkben fogyasztunk, mivel azokról már tudható, hogy nem toxikusak, így a fahéj ideális jelölt gyógyszer előállítására. Ráadásul a fahéjaldehid maga az FDA által elfogadott élelmiszer-adalékanyagként is forgalomban van.

Mivel az Nrf2 útvonal igen fontos a sejtvédelemben, valószínű, hogy a fahéjaldehid többféle karcinogén hatás ellen is alkalmazható, prevencióképp és a terápiában egyaránt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink