hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Odacsapott a kormány a napelemre váltó kórházaknak

Egy kormányhatározat miatt több száz olyan uniós projekt sorsa pecsételődhet meg, amelyek révén napelemes rendszereket telepítettek volna például kórházakra  - írja  a Világgazdaság.

Hatvanegy pályázó összesen 9 milliárd forintot nyert még tavaly ősszel a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) költségvetési intézményeknek kiírt napelem pályázatán – idézi fel a lap. – Döntően kórházak kaptak jellemzően 100 és 200 millió forint közötti támogatást, például a bajai, a gyulai, a gyöngyösi és a tatabányai kórház.

Ezek az intézmények most éppúgy gondban vannak, mint az a több mint 480 önkormányzat, amelyek között 16 milliárd forintot osztottak szét egy másik KEOP-pályázaton. Ennek a két pályázatnak ugyanis tavaly december 29-én megjelent határozatában a kormány úgy módosította az egyik fontos kitételét, hogy amiatt akár több tízmillió forinttal is csökken a beruházások támogatása. Az új rendelkezés konkrétan a fajlagos bekerülési költséget állapítja meg az eredeti kiírásban szereplő 700 ezer forint/kW helyett 500 ezer forint/kW-ban. A Világgazdaság úgy tudja, emiatt már több kórháznak is jelezték, hogy 10–20 millió forinttal mérsékelik a pályázati támogatást. Az érintett intézmények a fenntartó Gyemszihez fordultak, pótlólagos forrást kérve a beruházásokra, ám egy lap birtokába került válaszlevél szerint erre nem számíthatnak. Ehelyett a Gyemszi azt javasolja, indítson új közbeszerzési eljárást az az intézmény, amelyik nem képes önerőből előteremteni az 500 ezer forint/kW feletti költségeket – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink