hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Október 3-a után az egészségügyben is eljön az igazság pillanata

Leginkább a semmittevés volt a jellemző az Orbán-kormány eddigi ténykedésére az egészségügyben - mondta Kökény Mihály a Népszavának adott interjúban. A szocialista egészségpolitikus szerint a Fidesz gátlástalanul átpolitizálta az ágazatot, ellenzékben fűt-fát ígért és elhitette az emberekkel, hogy tehervállalásuk nélkül is működhet az egészségügy, most pedig az önkormányzati választások miatt még mindig titkolja az igazat.

Kökény úgy véli, itt lenne az ideje hosszútávú, ciklusokon átívelő szakmai programban megállapodni, erre ugyanis korábban a most nagy többséggel bíró kormánypárt nem volt hajlandó.

A szakpolitikus szerint nem lehet értékelni az első 100 nap teljesítményét, szerinte ugyanis "nem nagyon van mit minősíteni". Mint mondja, az egészségpolitikában csak a semmitmondás, semmittevés volt a jellemző a Fidesz-KDNP-re. "Ma is csak sejtéseink vannak arról, hogy végül is majd mit csinálnak. Az első 100 nap alapján úgy tűnik, hogy vagy tudják, mit kell tenni, de az önkormányzati választások miatt titkolják, vagy nincsenek elképzeléseik. Én azt hiszem, hogy pontosan tudják, a mai magyar egészségügyi rendszer ebben a formában nem fenntartható."

A kérdésre, hogy amíg az MSZP volt kormányon, miért nem tette meg ezeket a lépéseket Kökény Mihály elmondta, amit korábban a Klubrádióban is kifejtett: "Nekünk legalább volt bátorságunk az átalakítások megkezdéséhez."

A szakpolitikus úgy fogalmazott, a reformok saját gyengeségeik miatt, és a politikai riválisaik által gerjesztett közhangulatban szakadtak félbe. Úgy véli, itt az ideje, hogy egyezség szülessen struktúráról, finanszírozásról, a fejlesztések irányáról, a köz- és magánfelelősség arányáról - szakmapolitikai és nem politikai kérdésekről.

Kökény Mihály szerint tényleges lépések csak a valóságos cselekvés helyett történtek, azokat "az egyes csoportok érdekeit szolgáló gesztusintézkedéseknek" nevezte, és megítélése szerint leginkább csak elhatárolódni próbáltak az előző kormányzattól. Első példaként a rezidens rendeletet említi ami szerinte a komunikációval ellentétben nem a teljes szakorvosi képzés átalakítását jelenti. "Egy dolgot vettek ki a hatályos rendeletből, és mellesleg félrevezették a közvéleményt. Azt mondták, hogy megszüntetik a röghöz kötöttséget, pedig a jogszabályban csak arról volt szó, hogy egy tanulmányi szerződés alapján vissza kell fizetni a képzési költséget annak, aki nem magyarországi közfinanszírozott intézményben kíván elhelyezkedni. Csak annak, aki az állam által finanszírozott tanulmányait követően külföldön szeretne dolgozni. Nem mondott tehát igazat a Fidesz akkor, amikor azt állította, hogy egy konkrét intézményhez kötöttük volna a rezidenseket. Ráadásul a hiányszakmákban sem az új kormány ad több bért, hanem még az eredeti rendeletben kapott erre lehetőséget a munkáltató."

 

Szintén gesztusintézkedésnek tartja Kökény Mihány a szakmai minimum-feltétel rendelet visszavonását, melyről hangsúlyozza: az előző kormány több év alatt, minden érintett szervezettel egyeztetve készítette el, és a szakmai kollégiumok aláírásukkal is igazolták, hogy egyetértenek. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetését is elhibázott lépésnek tartja. "Azt mondták, hogy a felügyelet vegzálta a kórházakat, emiatt szüntetik meg. De miért is vegzálta? Csak akkor és azért, ha súlyos szakmai mulasztások gyanúja merült fel. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint a tájékoztatást, a betegjogi képviselők működési feltételeit biztosító közalapítvány forrásainak majd' felének zárolásával - még ha a szándék nem is az volt - a betegeket hozták még inkább kiszolgáltatott helyzetbe".

A teljes interjú a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: MedicalOnline, Népszava)
hirdetés

Könyveink