hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

OMSZ: nem veszélyes a 24 órás műszak

Az Országos Mentőszolgálat szerint nem jár veszéllyel, ha a mentőgépkocsi-vezetők 24 órás műszakot vállalnak – az Index korábbi írására reflektált a szervezet.

A nemrégiben bevezetett intézkedés az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint nem terheli le még jobban az egyébként is kimerült állományt, és az új beosztási rendszer arra sem alkalmas, hogy a statisztikai létszámállományt javítsa. Ezt írta az Index korábbi cikkére reflektálva a szervezet.

„A valóság az, hogy a 24 órás szolgálat vállalásának lehetősége nem befolyásolja az OMSZ munkaerő szükségletét, munkavállalói létszámát, hiszen akár 12, akár 24 órás munkarendben dolgoznak, a havi munkaóra mennyisége ugyanaz marad. Az intézkedést nem az akut problémák indokolták, annak kezelésére ez alkalmatlan, hanem ez egy jövőbemutató, a munkaszervezés hatékonyságát növelő intézkedés”  – közölték.

A szervezet szerint pedig a rendszer biztonságát az adja, hogy rendszeresen monitorozzák a 24 órát vállaló sofőröket. Mint írják, a munkahelyi vezetők tekintettel vannak  a kivonulások átlagos számára, valamint a kivonulással töltött időre, és a leterheltség megítélésénél a gépkocsivezetők esetében különös figyelemmel járnak el, a fáradt dolgozókat leléptetik.

A 24 órás szolgálat vállalásának lehetősége nem növeli a tevékenységgel járó kockázatot, hiszen a lehetőség csak olyan munkakörökben és olyan munkahelyeken nyílt meg, ahol statisztikai adatok alapján a munkaidő nem folyamatos munkavégzéssel telik, hanem a dolgozó a munkaideje legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, azaz lehetősége van legalább 8 órányi pihenésre” – közölte az OMSZ.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink