hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ön csak aggódik, vagy ésszel töltöget?

Jóllehet az intelligens eszközöket, például az okostelefont használók egyre vonzóbb célpontot jelentenek a kiberbűnözők és hekkerek számára, a kockázat ellenére a felhasználók kevesebb mint fele zárja le billentyűzárral vagy jelszóval készülékét, s csak 29 százalékuk gondolkozott azon, hogy vírusirtóval védje – írta az MTI.

Ésik Róbert, a mobil szélessávú fejlesztéseket végző Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója e heti budapesti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az előfizetők mintegy 84 százaléka csak keveset tesz az intelligens eszközének, okostelefonjának táblagépének  vagy hordozható számítógépének biztonságáért. Az okostelefonok biztonsági kockázatának kezelése azért is fontos, mert ez az eszköz, illetve a mobil szélessáv nagyon gyorsan terjed világszerte. Az előrejelzések szerint 2017-ben már mintegy 2,5 milliárd okostelefont használnak világszerte, miközben 2012-ben még csak alig több mint egymilliárdot. Eközben a mobilelőfizetések száma 4,5 milliárdról 5,5 milliárdra nő, míg a szélessávú előfizetőké 1,8 milliárdról 4 milliárdra. Az adatforgalom is a többszöröse lesz, 15 megabyte-ról 2020-ra 1 gigabyte-ra emelkedik.

Bár a felmérések szerint a mobiltelefon-használók aggódnak, az előfizetők 62 százaléka anélkül tölt le alkalmazásokat, hogy ellenőrizné a forrás megbízhatóságát, 66 százalékuk pedig sokszor folyamatosan bejelentkezve hagyja a mobiltelefonos alkalmazásfiókokat. Mintegy 40 százalékuk ritkán vagy sohasem módosítja okostelefonja biztonsági beállításait, 60 százalékuk szerint pedig jó lenne, ha egyszerűbb lenne a hitelesítés a mobilalkalmazásokban.

Az ügyvezető szerint az okostelefonok a cégeknek is kockázatot jelentenek, s nemcsak a korlátlan hozzáférés miatt, hanem azért is, mert sokan egyszerre használják magán és üzleti célra.  Úgy vélte a megoldás az lehet, ha a biztonságot egyszerre teremtik meg a felhasználók és a hálózatot üzemeltető szolgáltatók. Ez azért is lényeges, mert a mobilos ügyefelek döntő többsége azt gondolja, hogy a biztonságos használat elsősorban szolgáltatón múlik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!