hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ön is panaszt tehet az EESZT működése ellen

Ha Ön sem ért egyet azzal, hogy az állam megszerezze és kötelezően megőrizze mindhalálig minden egyes egészségügyi ellátásának adatait, akkor itt az ideje, hogy tegyen érte! – írja a tisztessegesadatkezeles.hu-n Alexin Zoltán.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működésével kapcsolatos törvénymódosítás 2016. január 1-től hatályban van, azonban még hiányznak a végrehajtását szabályozó rendeletek. Nemrégen az EMMI társadalmi véleményezésre bocsátotta az első ilyen rendelet tervezetét. Erről olvasható egy összefoglalás itt. A rendelettervezet letölthető innen. Született egy hozzászólás a társadalmi vitában, amely elolvasható itt.

A normaszövegből látszik, hogy az állam a szokásos stílusában, a betegeket lekezelően, és a személyes adatok védelméhez fűződő jogaikat mellőzve gondolja a megvalósítást továbbra is. Ezért most már itt volt az ideje, hogy panaszt tegyek az állampolgári jogok biztosánál. Ha Önnek sem tetszik az orvosi titoktartáshoz fűződő jogainak lábbal tiprása, akkor nincs akadálya annak, hogy eljuttassa tiltakozó levelét a biztosi hivatalhoz. A panaszbeadványt letöltheti innen. A szöveg végén aktualizálni kellene a keltezést és a benyújtó adatait, kinyomtatni, aláírni, és végül fel kell adni az első oldalon szereplő budapesti címre tértivevényes levélben, írja Alexin dr., akinek a panaszbeadványa arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, amiért a magyar egészségügyi jogban semmilyen szerepet sem kapnak a nemzetközi emberi jogi egyezmények és EU szabályozások.

hirdetés

Könyveink