hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ön tanulta az egyetemen?

Az egyik leghatékonyabb gyógyszerről nem tanítanak az orvosegyetemeken, bár egyre több kutatás egyre több betegség megelőzésében és kezelésében mutatja ki óriási erejét. Egy probléma azonban bizonyosan van vele: sokak számára nehéz rászokni.

A fizikai tréningnek kritikus szerepe van az egészség fenntartásában, sőt számos betegség gyógyításában, az USA orvosegyetemeinek több mint felében a kurrikulumok szerint egy árva szó sem esik arról, hogy miért és hogyan érdemes edzeni, és hogyan lehetséges a mozgáshiányos életmódban szenvedőket segíteni abban, hogy elkezdjenek mozogni, sportolni.

A Journal of Physical Activity and Health című szaklapban megjelent tanulmány - If Exercise is Medicine®, Where is Exercise in Medicine? Review of U.S. Medical Education Curricula for Physical Activity-Related Content - szerint az USA orvosegyetemeinek 51%-a nem nyújt olyan kurzust a hallgatóinak, ahol tanulhatnának a fizikai aktivitással kapcsolatos kérdésekről, 21%-uk mindössze egyetlen kurzuson foglalkozik a témával, és 82%-ukat úgy lehet elvégezni, hogy a leendő orvos egy szót sem tanult a fizikai aktivitással kapcsolatban, azaz a létező kurzusok nagy része szabadon választható, és a felmérések szerint alacsony népszerűségű az orvostanhallgatók körében.

Ráadásul ezek az adatok még a haladóbb, fejlettebb orvosegyetemekről beszélnek, mivel a kutatók - Brad Cardinal és munkatársai – azokból az információkból vonták le a következtetéseket, amelyeket az orvosegyetemek közzétettek a honlapjaikon: az USA-ban akkreditált 170 orvosegyetem közül 118 rendelkezik olyan honlappal, amelyen megtalálhatók a kurrikulummal kapcsolatos információk.

Mint Cardinal, az USA egyik vezető sportegészségügyi szakembere elmondja, a fizikai aktivitással kapcsolatos ismereteket be kellene illeszteni az orvosegyetemek tanrendjébe, hiszen a vezető megbetegedési és halál-oknak számító krónikus betegségek - a kardiovaszkuláris kórok, a diabétesz és a daganatos betegségek – egyik kiváltó oka a mozgáshiány, és megelőzésük, valamint gyógyításuk egyik legfontosabb módszere a fizikai tréning. Az orvosok szerepe óriási kellene legyen a betegek mozgással kapcsolatos felvilágosításában, bátorításukban, olyan módszerek ajánlásában, amelyekkel a mozgásszegény életforma megjavítható, azonban a kutatások szerint, folytatja Cardinal, az orvosok jelentős része nem rendelkezik a megfelelő tudással és magabiztossággal, hogy az egyik leghatékonyabb gyógymódra oktassa betegeit.

A téma egyre nagyobb figyelmet kap az USA-ban, a Sportorvosok Nemzeti Kollégiuma elindított egy kezdeményezést „A mozgás gyógyszer” címmel, aminek az a funkciója, hogy arra bátorítsa a körzeti orvosokat és a többi egészségügyi szakembert, hogy foglalják bele betegeik kezelési tervébe a fizikai aktivitást. Cardinal azt is hozzáteszi, hogy ha az orvosegyetemek képtelenek kurrikulumukba illeszteni a mozgás-gyógyszer oktatását, akkor az orvosoknak egyéb módszereket kell találniuk arra, hogy megszerezzék a szükséges ismereteket.

 

Mire jó a mozgás-gyógyszer

Közben egyre-másra látnak napvilágot a mozgás-gyógyszer hasznával foglalkozó tanulmányok, és egyre több betegségről derül ki, hogy gyógyításában kiemelt fontosságú lenne a fizikai tréning.

A Journal of Hepatology cikke a nyugati világban a krónikus májbetegség leggyakoribb okának számító nem-alkoholos zsírmáj gyógyításában hangsúlyozza mind az aerobik, mind az ellenálló képesség-fejlesztő tréning szerepét. Nathan Johnson és munkatársainak tanulmánya - Effect of aerobic exercise training dose on liver fat and visceral adiposity – kifejti, hogy a testsúlyvesztés mértékétől függetlenül mindkét mozgásforma révén hatékonyan csökkenthető a máj zsírtartalma: a 8 hetes testgyakorlás révén az átlagosan 7,5%-os zsírtartalmú májak elvesztették zsírjuk 18-29%-át.

JAMA Oncology tanulmánya - Susan G. Lakoski és munkatársai: Midlife Cardiorespiratory Fitness, Incident Cancer, and Survival After Cancer in Men

- szerint a magas edzettségi állapot középkorú férfiak körében 32%-kal csökkenti a tüdő-, a kolorektális- és a prosztatarákos halálozást, továbbá 55%-kal csökkenti a tüdőrák, és 44%-kal a kolorektális rák előfordulását.

A Journal of Thoracic Oncology cikke - Increasing Physical Activity and Exercise in Lung Cancer: Reviewing Safety, Benefits, and Application - szerint tüdőrák esetén a fizikai aktivitás fontos terápiás opció, amely csökkenti a tüneteket, növeli az állóképességet és az életminőséget, csökkenti a műtét utáni komplikációkat és a kórházi tartózkodás idejét, azonban a klinikusok a szükségesnél jóval kevésbé használják terápiaként a testmozgást. Gerard A. Silvestri és munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy a tüdőrákos betegek közvetlenül orvosuktól várják a testmozgással kapcsolatos ajánlásokat, amit ha megkapnának, az a terápiás együttműködésüket is segítené. Mint a szerzők hangsúlyozzák: a klinikusoknak bátorítaniuk kell a fizikai aktivitást bármilyen stádiumú tüdőrákban szenvedjen is páciensük, és segíteniük kell a rákot túlélőket is abban, hogy hosszú távon fent tudják tartani a mozgásban gazdag életmódot.

 

Hogyan segítsünk?

Silvia Koton és munkatársainak vizsgálata – Circulation; Physical Activity Among Married Couples in the Atherosclerosis Risk in Communities Study – abban is segítséget nyújt, hogy hogyan vegye rá az orvos betegét a testmozgásra. A kutatók párok mozgással kapcsolatos szokásait vizsgálták, és eredményeik szerint ha a pár egyik tagja javítja életmódját ebből a szempontból, akkor nagy valószínűséggel az élettárs is követni fogja: ha a feleség a vizsgálat kezdeti időpontjában megfelelő mennyiséget mozgott, a férj 70%-kal nagyobb valószínűséggel érte el ugyanezt a szintet, azokhoz a férfiakhoz képest, akiknek a felesége kevésbé volt fizikailag aktív. Ha a férj mozgott megfelelő mennyiségben, a felesége 40%-kal nagyobb valószínűséggel érte el a fizikai aktivitás kellő szintjét az utánkövetés alatt azokhoz a nőkhöz képest, akiknek a férje nem mozgott eleget. Mint a kutatók megjegyzik: a fizikai aktivitás serkentésének jobb módszere a párok segítése, mint az individuális tanácsadás.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés