hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ónodi-Szűcs: Jövőre folytatódhat a béremelés

Hamarosan felgyorsulnak az események az egészségügyben, és a jövő évi költségvetés beterjesztésekor az is világossá válik, mit gondol a kormány az egészségügyről, mondja az egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Időknek adott interjúban.

Teszi a dolgát Ónodi-Szűcs Zoltán, ez pedig nem az, hogy reagáljon, ha valakinek valamilyen mondanivalója akad, amit meg kíván osztani a nyilvánossággal. Nem kívánom mások ügyének a szekerét tolni, és nem kívánok reklámarca lenni egyik érdekvédő csoportnak sem – derül ki  a többi közt az interjúból, melyben a kormányközeli napilap újságírója egyebek mellet azt kérdezi:

– Attól nem tart, hogy amíg önök csendben dolgoznak a háttérben, az egészségügyben is elér egy olyan szintet az elégedetlenség, ami az utcára viszi az embereket?
– Könnyelműség lenne, ha nem venném számba ennek a lehetőségét. De bízom magunkban, abban, hogy a problémákat meg tudjuk oldani a tárgyalóasztalnál. Természetesen el tudom képzelni, hogy valamelyik érdekcsoport az utcára visz embereket, hogy ezzel is feltűnést, publicitást és újabb szimpatizánsokat állítson maga mellé, a többiek rovására. Mert sokszor úgy érzem, ezeknek a szervezeteknek nem is velem vagy a kormánnyal van bajuk, hanem egymással. Egészen biztos például, hogy az 1001 orvos a hálapénz ellen Facebook-csoport nem velem áll szemben, hanem azzal a több ezer másik orvossal, akik elfogadják a paraszolvenciát.

– Úgy tűnik, mintha senkinek sem szeretne beleszólást engedni az egészségügy jövőjének alakításába.
– Szó sincs erről. Az egyeztetés már csak azért sem maradhat el, mert minden tervezett lépést rendeletbe, de leginkább törvénybe kell majd foglalni. Nyilván ezt megelőzően is meghallgatunk minden véleményt, azonban engedjék meg, hogy ezek szintézisét mi alakítsuk ki, mégpedig az ország teherbíró képességének és a betegek igényeinek figyelembevételével. Az elmúlt 25 év éppen elég bizonyíték arra, hogy nem szabad a különböző érdekek, érdekcsoportok mentén alakítani az egészségügyet, mert az nem vezet sehová.

A lapban sok minden mellett szó esik a bér-ügyekről is:

– ... mégis lesz egyfajta egészségügyi életpályamodell?
– Nevezzük inkább előmeneteli rendszernek. El kell fogadnunk, hogy az érdekvédők e nélkül nem állhatnak ki a saját tagságuk elé.

– Mikor léphet hatályba egy ágazati kollektív szerződés?
– Nagyon remélem, hogy ez már nem tart tovább fél évnél, de ehhez mindkét fél rugalmasságára szükség van. Egy biztos: mindannyiunk érdeke, hogy ez létrejöjjön, nem időhúzásra játszunk.

– A tárca közleményei folyamatosan hangsúlyozzák, hogy az egészségügy volt az első, ahol 2010 után béremelési program indult. Ez vitathatatlan, de minden, ami azóta történt, csak részterületeket érintő fizetésemelés. Folytatódik-e érdemben a béremelés az ágazatban, lesz-e ennek fedezete a most formálódó 2017-es költségvetésben?
– A béremelésnek folytatódnia kell. Ebben a kérdésben is teljesen világossá fog válni a kormány álláspontja, amikor a parlament elé kerül a jövő évi költségvetés.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink