hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Orvosok százai utaznak a pénzünkön

Holchacker Péter nyilatkozatai arról, hogy az egykori EBF milyen, a hatóságok kijátszására alkalmas módszereket ismert arra, hogy a gyógyszercégek "meghálálják" az orvosok recept felírási szokásait. A Népszabadság úgy tudja, az OGYI nyomozást indított a Thaiföldi tragédia miatt.

Holchacker Péter a Blikknek és a Népszabadságnak is nyilatkozott arról, hogy bár az általa vezetett Egészségbiztosítási Felügyelet sok esetet ismert, amikor a gyógyszercégek a törvényt megkerülve ösztönözték a saját termékeik gyakoribb felírására az orvosokat, a bizonyítás vagy tettenérés mégis nagyon nehéz.

Holchacker PéterSzázas nagyságrendben érkeztek bejelentések – többek közt – egzotikus országokba utazó orvoscsoportokról a gyógyszergyártó cégek túlkapásait is vizsgáló, tavaly ősszel megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), konkrét információk híján azonban legtöbbször nem lehetett a végére járni az ügynek –mondta a Blikknek a szervezet egykori megbízott elnöke.

– Ám hiába írta meg valaki, hogy látott 100 orvost beszállni a Bangkokba tartó gépbe, ez nem ütközik törvénybe, a bizonyítás pedig nem könnyű – mondta Holchacker Péter. Pedig az EBF sem csak vakon tapogatózott. Az adatbázisokból és vényfelírási adatokból jól nyomon követhető, hogy mely gyógyszerek eladásai ugrottak meg gyanúsan hirtelen, illetve hogy melyik orvos milyen gyógyszerből írt fel gyanúsan sokat.

– A konkrét tetten érés nehéz, hiszen nem lehet minden orvos mellé ellenőrt állítani – vélekedett a volt EBF-elnök. – A hatóságok kijátszására ugyanakkor több módszert is alkalmaznak. Például a hálás gyógyszeripari cég megrendel néhány olyan tanulmányt az orvostól, amire egyébként semmi szüksége nincsen, és máris van mire "legálisan" kifizetni háromhavonta több százezer forintot. Vagy egy közbülső cégen, vagy alapítványon keresztül intézik a kifizetéseket – hozott példákat Holchacker Péter.

Vizsgálat egy gyógyszercég ellen a magyar orvos thaiföldi halála kapcsán

Eljárást indított az Országos Gyógyszerészeti Intézet a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazást szervező gyógyszercég ellen – tudta meg a Népszabadság. A hatóság azt vizsgálja, hogy vétettek-e az orvosságok promócióját tiltó jogszabály ellen.

A kormány egészségügyért felelős államtitkársága kérte az Országos Gyógyszerészeti Intézetet arra, hogy vizsgálja meg, a tragédiával végződő utazás során történt-e tiltott gyógyszeripari promóció. A hatóságok – az orvosok tiltott befolyásolásával kapcsolatos – gyanúját erősíti, hogy a harmincfős magyar háziorvoscsoport négycsillagos thaiföldi nyaralóhelyének közelében a tragédia idején egyetlen nemzetközi kongresszust sem tartottak. Márpedig csak szakmai rendezvényeken való részvételhez adhat a gyógyszergyártó cég természetbeli hozzájárulást. Minden egyéb esetben törvény tiltja a közfinanszírozott gyógyszerek felírásának ösztönzését Magyarországon.

Mindez nem riasztja el a gyógyszergyártókat, az orvosok utaztatása nagyon is gyakori jelenség. S talán ez a konkrét eset sem tűnt volna fel, ha az egyik utazót, a kübekházi háziorvost nem találják holtan vasárnap kora reggel a medence partján.

A cégek általában az árbevételük tíz–húsz százaléka közötti összeget fordítják marketingre, ennek a büdzsének a harmadát pedig kifejezetten az orvosságok promóciójára költhetik. Ha ugyanis az orvost sikerül megnyerni, az biztos profit. Minél drágább egy szer, annál gyorsabban termelik vissza maguk az orvosok a gyártók által a saját befolyásolásukra költött összeget. Aminek egy része aztán valamivel később náluk landolhat, például "ösztönző" utazások, laptopok, okostelefonok formájában. Városi legendák szerint a hazai piacon van olyan gyártó, aki plazmatévét ad minden orvosnak, ha a nagy forgalmú eredeti molekulát tartalmazó pszichiátriai terméket az ő generikumára cseréli és rábírja betegeit, hogy legalább fél évig váltsák be a receptjét a patikában.

A lap úgy tudja, hogy a thaiföldi túra mögött egy főként generikumokat forgalmazó, Cipruson bejegyzett cég áll.

– Ha az OGYI most induló vizsgálata elmarasztalja a céget, úgy a hatóság 500 ezertől 25 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, emellett a gyógyszerügyi hatóság kezdeményezheti, hogy az egészségbiztosító vonja meg készítményeiktől az ártámogatást – mondta a Népszabadságnak Szabó Franciska, az OGYI kommunikációs vezetője.

(forrás: Népszabadság , Blikk, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés