hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fókuszban a Mectizan Donációs Program

Összefogás a folyami vakság ellen: 18 millió ember szenved onchocerciasisban

A vakságot okozó szemférgességet egy légy, egy féreg és egy baktérium, valamint a szervezet túlzott immunreakciója okozza – ám egy másik baktériumból kivont anyag segítségével megelőzhető, feltéve, ha a gyógyszer eljut a fertőzött emberekhez. 

A fertőző betegség következtében bekövetkező vakság második leggyakoribb oka az onchocerciasis, ezt infekciós eredetű kórképként csak a Chlamydia trachomatis nevű baktérium által okozott trachoma előzi meg.

Szemférgesség, szubkután filáriázis

A kórokozó, az Onchocera volvulus nevű fonálféreg egy légy- vagy szúnyogszerű rovar, a Simulium ochraceum (púposszúnyog, feketelégy) nőstényének csípése révén kerül egyik emberből a másikba. A vérszívó gyors folyású folyók árnyas partján él – leginkább a szubszaharai Afrikában, Latin-Amerikában és Jemenben –, ezért nevezik az általa terjesztett betegséget folyami vagy folyóparti vakságnak. (A kutyák szemférgessége Magyarországon, a Duna partján is előfordul.)
A fertőzött légy nyálával bejutó féreglárvákból (az úgynevezett mikrofiláriumokból) a bőr alatti kötőszövetben kifejlődő férgek a szembe vándorolnak, majd pusztulásukkor kiszabadul belőlük egy endoszimbionta baktérium (Wolbachia pipientis), ami súlyos, vakságot eredményező immunreakciót vált ki.
A fertőzés 1979 óta kezelhető, ekkor derült ki, hogy egy bakteriális eredetű szer elpusztítja a lárvákat. A Streptomyces avermitilis által termelt avermectinekből előállított, ivermectin hatóanyagot tartalmazó széles spektrumú antiparazita szert az MSD gyártja. A cég az elmúlt 25 évben 5 milliárd dollár értékben adományozott speciális gyógyszert azoknak az országoknak, amelyek egyébként nem lennének képesek megfizetni a gyógyszert.
A WHO becslése szerint 18 millió ember szenved onchocerciasisban, közülük összesen 270 ezren a betegség következtében már elvesztették a látásukat, azonban az MSD társadalmi felelősségvállalása eredményeképp évente negyvenezer onchocera-fertőzött ember látása megmarad, sőt meggyógyul a fertőzésből.
Az ivermectin a gerinctelenekben előforduló glutamát-érzékeny klorid-csatornákat (glutamate-gated chloride channels) aktiválja, a beáramló klórionok hiperpolarizálják a sejtmembránt, azaz a kezelés hatására megbénulnak a féreglárvák ideg- és izomsejtjei, és a paraziták elpusztulnak.
 Az MSD eddig több mint egy milliárd adag gyógyszert osztott szét 117 ezer közösségben, amelyekben a betegség endémiás – 28 afrikai, 6 latin-amerikai országban és Jemenben. A gyógyszert évente egyszer kell bevenni, és mivel a szer a lárvákat öli meg, a kezelést a férgek 10-15 éves élettartama alatt évente ismételni kell.

Mectizan Donációs Program

 Az erőfeszítések következtében négy latin-amerikai országban már sikerült megakadályozni az onchocerciasis terjedését, azaz már legalább 3 éve nem alakul ki új fertőzés. Kolumbiában 2007-ben, Ecuadorban 2010-ben abba lehetett hagyni a gyógyszerosztást, Guatemala és Mexikó a 3 éves követési fázisban – post-treatment surveillance – tart. Afrikában öt olyan ország van, ahol bizonyos régiókban megállították a betegségterjedést (Szenegál, Mali, Szudán, Kaduna Állam, Uganda).
 A Mectizan donációs program” (MDP) egy egyedülálló köz- és magánszféra közötti partnerség (private-public partnership) révén valósul meg, amelynek az MSD gyógyszergyártó cég mellett tagja a WHO, a Világbank, az Afrikai, valamint az Amerikai Onchocerciasis-eliminációs Program, több egészségügyi minisztérium és az endémiás országok civil szervezetei, helyi közösségei. Az MSD az öt milliárd dollár értékű gyógyszeren felül 45 millió dollárral támogatta a programot.

Elefántiázis, nyirokrendszeri filáriázis

 Az MDP negyedszázada indult, és a leghosszabb ideje tartó betegségspecifikus gyógyszerdonációs programmá vált. Tíz évvel az után, hogy a készítmény hatásosságát az emberi filáriázis kezelésében felismerték, az MSD bejelentette, hogy mindaddig, amíg a betegséget nem sikerül teljes egészében felszámolni, a rászorulóknak ingyen rendelkezésre bocsátja a gyógyszert. A cég 1998-ban a közegészségügyi programot egy másik fonálféreg-faj által okozott kórkép, az elefántiázis (nyirokrendszeri filáriázis) kezelésére is kiterjesztette, mivel ez a betegség is azokon a területeken fordul elő, ahol az onchocerciasis, és ellene is hatásos az ivermectin. Azóta 665 millió adag gyógyszert osztottak ki ingyen az elefántiázis kezelésére, és a program a magáncégek által adományozott gyógyszerek szétosztásának példájává vált világszerte, sőt egyéb programok is csatlakoztak hozzá, így pl. A-vitamin-osztás, szemészeti ellátás vagy malária-prevenció.
 
(A cikk az MSD Pharma Hungary Kft. támogatásával jelent meg.)
Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés