hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Összkép

Rétvári Bence egy hétvégi sajtótájékoztatón összegezte, mit jelent az egészségügyben a béremelés az elkövetkező időszakban.

Kapcsolódó cikkek

Az egészségügyben nagy előrelépést jelent a következő évben, hogy a GDP fél százalékával, 171 milliárd forinttal nőnek az ágazatra jutó források, ami azt jelenti, hogy 82,1 milliárd forint többlet jut a béremelésekre is – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Mindennek nyomán a szakorvosok és szakgyógyszerészek idén szeptembertől 107 ezer forint béremelést kaphatnak, jövő év novemberétől pedig további 100 ezer forint többletet.

Ezzel párhuzamosan az ápolóknak négy év alatt átlagosan 65 százalékkal nő a bére; ez az idén 26,5 százalékos illetményemelést jelent – fűzte hozzá a politikus.
Az alapellátásban dolgozók 2010 óta 41 százalékos finanszírozási többletben részesültek; ez a folyamat folytatódik – fogalmazott az államtitkár. A háziorvosi praxisok 10 milliárd forint többletfinanszírozást kapnak és a védőnők és fogorvosok is 2-2 milliárd forint többlethez jutnak. Ez a védőnőknek 30-35 ezer forintot, a fogorvosoknak 50-55 ezer forintot jelent havonta. Rétvári ugyancsak példaként említette, hogy egy 18 éve dolgozó aneszteziológiai szakasszisztens esetében az emelés 104 ezer forint keresetnövekedést jelent, de egy szakápoló is 80-90 ezer forinttal vihet többet haza.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink